Radikale undrer sig over udnævnelse: 'Vi er nødt til at vide, om vi har fået en ny vicestatsminister'

De Radikale vil have udnævnelsen af Martin Rossen op i Folketingets ledelse.

- I Radikale Venstre er vi ikke taget i ed om denne ansættelse og derfor udstår der en lang række spørgsmål, siger partiets præsidiemedlem, Jens Rohde. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Socialdemokratiets støtteparti Radikale Venstre var ikke taget med på råd forud for, at det i dag kom frem, at Mette Frederiksens særlige rådgiver Martin Rossen skal være en del af regeringens to mest magtfulde udvalg - koordinationsudvalget og økonomiudvalget.

Og udnævnelsen rejser så mange spørgsmål, at det skal tages op i præsidiet - Folketingets ledelse.

Det siger Radikale Venstres præsidiemedlem, Jens Rohde, hvor han vil opfordre til, at der bliver lavet et nyt regelsæt, der kan fortælle, hvilke beføjelser Martin Rossen har.

- Vi er nødt til at vide, om vi har fået en ny vicestatsminister eller ej, siger Jens Rohde.

Hvilke spørgsmål er det, som præsidiet skal have svar på?

- I Radikale Venstre er vi ikke taget i ed om denne ansættelse, og derfor udstår der en lang række spørgsmål, siger Jens Rohde og fortsætter:

- Arbejder han for eksempel under ministeransvarlighedsloven, og skal man kunne indkalde ham i samråd. Han har jo ikke underskrevet Grundloven og er ikke udpeget som minister. Det skal vi have klarhed over, for det er vores opgave at kontrollere regeringen.

Hvad tænker du om, at I ikke blev taget i ed inden udnævnelsen?

- Det er klart, at når man ikke har taget aftalepartierne i ed, så skaber man uklarhed for, hvad der er skabt med den her installation, og derfor må vi have svar på nogle spørgsmål. Og jeg ønsker som medlem af Folketinget, at vi får tilvejebragt et regelgrundlag, som sådan en ansættelse skal arbejde under, siger præsidiemedlemmet.

Martin Rossen (t.v) får en central plads i S-regeringen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Mette Frederiksen vil styrke Statsministeriet

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger, at udnævnelsen af Martin Rossen, som også skal lede et politisk sekretariat i Statsministeriet, er i et led af styrke ministeriet.

- Vi har i Danmark et enormt kompetent embedsapparat, som er garanten for, at beslutninger træffes på et fagligt solidt grundlag, og at de efterfølgende implementeres. Det står imidlertid ikke i modsætning til, at vi nu styrker politikudviklingen og den politiske ledelse af regeringen, for i sidste ende skal en regering vurderes på de politiske resultater, vi skaber til gavn for danskerne, siger Mette Frederiksen.

Martin Rossen har de seneste otte år været særlig rådgiver for S-formanden og indledte parløbet, da Mette Frederiksen blev beskæftigelsesminister i 2011.

Den særlige rådgiver er ikke meget for at tale med pressen, men ifølge Mette Frederiksen har han en meget stor betydning for Socialdemokratiet.

- For det første er han min nærmeste sparringspartner. Som partileder kan jeg komme i tvivl om ting. Der er han vigtig, for der kommer han før alle andre for mig. For det andet er jeg ikke altid tilgængelig, fordi jeg ikke kan være alle steder i alle sammenhænge, og der er jeg tryg ved at have Martin Rossen, som man kan gå til, hvis man har brug for et ”ja” eller ”nej” eller en afklaring, sagde Mette Frederiksen til TV 2 op til valget.

Christiansborg viser Rossens eget kontor også, hvor stor en andel han har i Socialdemokratiets politikudvikling.

Her har han nemlig en hvid tavle hængende, hvor det systematisk fremgår, hvad Socialdemokratiets centrale mål er.

DR har været i kontakt med Martin Rossen, som ikke ønsker at stille op til interview.