Radikalt bagland presser partitop: Advokater skal vurdere om Mette Frederiksen skal for rigsret

Mens de radikale partispidser på Christiansborg overvejer konsekvensen for Mette Frederiksen i minksagen, melder flere i partiets hovedbestyrelse klart ud.

Statsminister Mette Frederiksen slog på et pressemøde i dag fast, at der ikke bør ske mere i minksagen i forhold til regeringen. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Ritzau Scanpix)

Uafhængige advokater skal vurdere, om der er grundlag for at føre en rigsretssag mod statsminister Mette Frederiksen (S) i minkskandalen.

Sådan lyder det nu fra flere radikale hovedbestyrelsesmedlemmer og andre i partiets bagland.

- Jeg mener helt sikkert, at vi skal have en advokatundersøgelse, for vi skal have ryddet op i, hvad der helt præcist er sket i sagen. Det handler om retsfølelsen i Danmark, siger det radikale hovedbestyrelsesmedlem Keld Marstrand Wang.

Efter Minkkommissionens kritik af Mette Frederiksen er det store spørgsmål nu, om et politisk flertal i Folketinget mener, at kritikken skal have konsekvenser for statsministeren.

Alle de borgerlige partier har rejst krav om, at uafhængige advokater skal vurdere kritikken og komme med en indstilling til Folketinget om, hvorvidt der er grundlag for en rigsretssag mod statsminister Mette Frederiksen.

Netop en sådan indstilling fra uafhængige advokater var fremgangsmåden, der blev brugt i instrukssagen, som førte til, at Folketinget rejste rigsretssag mod Inger Støjberg for brud på ministeransvarsloven.

Men for at det kan gentage sig i minksagen, kræver det at et af regeringens støttepartier bakker op – ellers er der ikke politisk flertal for det.

Og både Enhedslisten og SF har meldt klart ud, at de ikke mener der er basis for en rigsretssag mod statsministeren. Tilbage står Radikale Venstre, som først vil læse Minkkommissionens beretning mere indgående og diskutere sagen i partiet, inden de melder endeligt ud, om de støtter en advokatvurdering.

Men for hovedbestyrelsesmedlem og folketingskandidat Jeppe Trolle er der ingen tvivl: Det er nødvendigt at få uvildige advokater ind over sagen.

- Selv om jeg hælder til konklusionen om, at der ikke er basis for en rigsretssag, så mener jeg, at vi skal have en advokatundersøgelse. På den måde kan vi få beroliget dem i befolkningen, som er skeptiske over for den konklusion. Det tror jeg er godt for demokratiet, siger Jeppe Trolle og tilføjer:

- Ellers får vi amerikanske tilstande, hvor man bare holder med dem på sin egen fløj, og så er man fuldstændig ligeglad med, hvad der er op og ned.

Han mener, at Radikale Venstre 'bør være hævet over', at de er støtteparti for Mette Frederiksens regering, og dermed ikke tage hensyn til hende af den grund.

Derfor mener han også, at de Radikale bør støtte en rigsretssag mod Mette Frederiksen, hvis de uafhængige advokater mener, der er grundlag for det.

- Hvem vi peger på, kan ikke være afgørende for, om vi har en retsstat. Det må være en generel regel, at reglerne skal overholdes, uanset hvem der har regeringsmagten, siger Jeppe Trolle.

Den radikale partitop har indkaldt partiets hovedbestyrelse til et virtuelt ekstraordinært møde lørdag formiddag kl. 10.15, hvor spørgsmålet om advokatvurdering eller ej skal diskuteres.

Kritik fra Minkkommissionen

Da Minkkommissionen afleverede sin beretning i går, var det med en hård kritik af Mette Frederiksen.

Kommissionen fandt, at Mette Frederiksens udmeldinger på pressemødet den 4. november 2020 ”objektivt set var groft vildledende”.

Det var på pressemødet den 4. november 2020, at Mette Frederiksen gav den ulovlig ordre om, at alle landets mink skulle aflives.

Kommissionen tilføjede dog, at Mette Frederiksen "subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil", og at kommissionen dermed ikke har foretaget en vurdering af, om der foreligger grov uagtsomhed. Minkkommissionen mente altså ikke, at Mette Frederiksen var klar over, at der manglede lovhjemmel, da hun beordrede alle mink aflivet.

Men kommissionen har ikke taget stilling til, om statsministeren har handlet ’groft uagtsomt’ – som er et centralt begreb, når det skal vurderes om ministeransvarsloven er brudt og en rigsretssag kan komme på tale.

Også for byrådsmedlem og tidligere folketingsmedlem i Radikale Venstre, Ruben Kidde, er sagen klar.

- Jeg vil helt klart fortrække en advokatundersøgelse for at få alle sten vendt af uvildige jurister. Hvis der er begrundet mistanke om, at Mette Frederiksen har handlet groft uagtsomt, så kan der jo være grundlag for en rigsretssag, siger Ruben Kidde.

Pressemødet var dråben

Mette Frederiksen afviste på et pressemøde i dag blankt at lade uvildige advokater nærlæse rapporten for at vurdere, om der skulle være grundlag for en rigsretssag.

- Kommissionen siger endda meget klart, at jeg ikke har haft viden om eller hensigt til det. Jeg er ikke på noget tidspunkt blevet advaret, og jeg har overholdt min sandhedspligt over for Folketinget, sagde Mette Frederiksen.

Men Mette Frederiksens udtalelser på dagens pressemøde har den stik modsatte effekt på det tidligere radikale folketingsmedlem, Ruben Kidde.

- Det pressemøde var dråben, der fik bægeret til af flyde over for mig i forhold til regeringens magtfuldkommenhed, som jo ingen ende vil tage. Det skulle handle om respekt for retsstaten, men man gør det til en spin-seance, siger Ruben Kidde.

Han har i det hele taget ikke meget tilovers for den socialdemokratiske regering.

- Der er utallige eksempler på, at regeringen er magtarrogant. Den har ingen respekt for offentligheden og Folketinget. Jeg mener ikke, at der er nogen tegn på, at regeringen ændrer kurs, og derfor er det brug for et folketingsvalg, siger Ruben Kidde.

Det er ikke lykkes af få en kommentar fra Radikales politiske ordfører Andreas Steenberg.