Radikalt krav for at støtte Mette F.: Skal have et mål om færre fattige børn i Danmark

En S-ledet regering skal arbejde for at nedbringe antallet af fattige børn i Danmark efter valget.

De Radikales formand, Morten Østergaard, stiller et klart krav forud for et folketingsvalg. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Hvis Radikale Venstre skal støtte Mette Frederiksen som statsminister efter et kommende valg, skal hun, inden hun sætter sig i statsministerstolen, forpligte sig til at nedbringe antallet af fattige børn i Danmark.

Sådan lyder det nu fra partiets politiske leder, Morten Østergaard.

- For at vi skal støtte op om en ny regering, skal det være et klart mål, at vi arbejder på at nedbringe fattige børn i Danmark, og der skal laves aktive initiativer, der forbedrer vilkårene for de familier, der har mindst.

Kan man konkludere, at I kun kan støtte Mette Frederiksen, hvis det står i en politisk aftale - som I indgår før regeringsdannelsen - eller i regeringsgrundlaget, at regeringen forpligter sig på at nedbringe antallet af fattige børn i Danmark?

- Ja, fastslår Morten Østergaard og tilføjer:

- Vi skal aktivt være enige om, hvordan vi nedbringer antallet af fattige børn i Danmark.

Kravet fra Morten Østergaard kommer, efter flere børneorganisationer i aftes over for DR Nyheder rettede en kritik af Mette Frederiksen og Socialdemokratiet for en manglende plan for, hvordan man vil sikre bedre vilkår for fattige børn i Danmark.

- Jeg synes det er så bunduretfærdigt, at mens det går så godt i Danmark, så kommer der flere og flere fattige børnefamilier, siger Morten Østergaard.

Rapport: Flere fattige børn

For kort tid siden udkom Arbejderbevægelses Erhvervsråd med en ny rapport, der pegede på, at der i det seneste år er kommet 12.000 flere fattige børn i Danmark. Nu er der ifølge tænketanken 64.500 fattige børn.

Netop den udvikling skal vendes, mener Morten Østergaard, der for første gang bliver mere konkret på det politiske indhold, som De Radikale vil kræve for at lægge stemmer til, at Mette Frederiksen kan indtage Statsministeriet efter en eventuel valgsejr.

- Det konkrete krav er det samme, som det hele tiden har været – nemlig en politisk aftale, der trækker Danmark i en anden retning. Men det er rigtigt, at jeg her bliver mere præcis på, hvad et af de mål er – nemlig at få antallet af fattige børn nedbragt, siger den radikale leder.

Et af Radikale Venstres største ønsker er en afskaffelse af kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, som blandt andre af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd får skylden for stigningen i antallet af fattige børn i Danmark.

Det har Mette Frederiksen og Socialdemokratiet indtil videre ikke kunnet love, at de vil afskaffe, hvis de får regeringsmagten.

Derfor forstår Morten Østergaard godt, at eksempelvis Børns Vilkår beskylder Mette Frederiksen for ”at pynte sig med lånte fjer”, når hun udnævner sig selv til at ville være børnenes statsminister.

- Ord er taknemmelige. Det er jo handling, som afgør det. Lige nu er de handlinger, som føres af den nuværende V-regering styret af DF, og den fører til flere fattige børn i Danmark. Og så siger jeg bare, at hvis der kommer en ny regering med vores støtte, så knækker vi kurven, siger Morten Østergaard.

Mette F.: Går til valg på færre fattige børn

Den socialdemokratiske statsministerkandidat vil fortsat ikke love sin mulige samarbejdspartner, at partiet vil afskaffe kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen.

Til gengæld vil Mette Frederiksen gerne love, at bekæmpelsen af børnefattigdom er et tema, som hun vil gå til valg på.

- Jeg har meget svært ved at se en uenighed på det her spørgsmål, når det handler om behovet for politisk handling. Socialdemokratiets holdning er, at vi skal bekæmpe de problemer, der er med børnefattigdom i Danmark, siger Mette Frederiksen.

Betyder det, at du vil love at nedbringe antallet af fattige børn i Danmark, hvis du bliver statsminister?

- Socialdemokratiet kommer til at gå til valg på at forbedre forholdene for børn i Danmark - herunder at hjælpe de børn, der er kommet i klemme økonomisk, siger hun.

Det konkrete krav går på, at du skal nedbringe antallet af fattige børn i Danmark, hvis du bliver statsminister. Vil du det?

- Det, vi går til valg på i Socialdemokratiet, er, at vi gerne vil løse nogle af de problemer med børnefattigdom. Det vil vi gerne gøre akut ved at tage fat i nogle af de familier, som er i klemme i dag. På sigt vil vi så modtage en ydelseskommissions anbefalinger, siger statsministerkandidaten.

Med al respekt, så svarer du ikke på, om du vil love at nedbringe antallet af fattige børn i Danmark?

- Det er klart, at når man går til valg på at løse de problemer, der er med børnefattigdom, så er det med det klare sigte at nedbringe antallet af fattige børn i Danmark.

Så det er et løfte, at du vil nedbringe antallet af fattige børn i Danmark?

- Jeg går til valg på at nedbringe antallet af fattige børn i Danmark, men jeg ved ikke, hvordan Folketinget bliver sammensat. Vores politik er klar. Børn skal ikke betale en uforholdsmæssig stor pris for deres forældres situation, siger hun.

Hvor meget vil du nedbringe antallet af fattige børn, som ifølge en rapport i sidste uge lige nu er 64.500?

- Det afgørende for mig er, at vi går i gang med at løse en meget vigtig opgave - nemlig at alle børn i Danmark har ordentlige opvækstsbetingelser, siger Mette Frederiksen.

Relativ fattigdom

  • Danmarks Statistik har som opfølgning på FN’s verdensmål om at afskaffe fattigdom udviklet nye indikatorer for relativ fattigdom.

  • Det nye fattigdomsmål er inspireret af den gamle fattigdomsgrænse, men i det nye mål defineres fattigdom efter, om man er fattig i ét år – og ikke gennem tre år, som var kravet i den gamle fattigdomsgrænse.

  • Ifølge det nye mål er man fattig, hvis man har en indkomst på under halvdelen af medianindkomsten. Det er den midterste indkomst i Danmark – og det betyder, at der er nøjagtigt 50 procent af danskerne, der har en indkomst, der er højere end medianindkomsten og nøjagtig 50 procent, der har en indkomst, der er lavere end medianindkomsten. Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Facebook
Twitter