Radio24syv lukker: 'Det er med et mildt ord uskønt'

- Vi kan ikke videreføre det, som vi er stolte af i dag, siger adm. direktør.

Administrerende direktør for Radio24syv, Jørgen Ramskov, er langt fra tilfreds med forløbet om udbuddet af FM4-kanalen. (Foto: martin sylvest andersen © Scanpix)

Radio24syv nåede smertegrænsen, da regeringen og Dansk Folkeparti i sidste uge nåede frem til, at mindst 70 procent af redaktionen skal arbejde mindst 110 kilometer fra København, hvis de skulle gøre sig noget håb om at få fornyet deres sendetilladelse, der udløber 31. oktober.

Det siger administrerende direktør Jørgen Ramskov, efter at det i dag er kommet frem, at ejerne bag radioen ikke vil komme med et bud, der kan føre radioen videre.

Direktøren stiller sig undrende over processen, hvor et flertal i forbindelse med medieforliget sidste år i første omgang blev enige om, at mindst 50 procent skulle arbejde langt væk fra København.

Den andel blev senere hævet til 60 procent, og endte altså til sidst med at stige til 70 procent.

- Det er med et mildt ord uskønt. Der bliver hele tiden skruet på knapperne, og jeg synes generelt, at politikerne skal lave rammer, og så skal de interessere sig for, om der kommer noget interessant radio ud til lytterne. De bør skrue ned for interessen for, hvilket postnummer, det skal sendes fra, siger Jørgen Ramskov.

Men hvor radioen skal ligge, er vel også en del af rammerne?

- Jeg mener, at det er en detailstyring ud over det fornuftige og klædelige, siger han.

Afhængige af kilder i hovedstaden

Radio24syv har sendt radio fra København de seneste otte år, men 31. oktober bliver med al sandsynlighed sidste gang, at de sender noget ud i æteren.

For selv om magten skifter ved det kommende folketingsvalg, så er Socialdemokratiet ikke villige til at ændre på udbudsbetingelserne for FM4-kanalen, som Radio24syv i dag sender fra.

Derfor er det slået fast med syvtommersøm, at de 70 procent står ved magt med mindre, at en af regeringspartierne eller Dansk Folkeparti går imod deres egen beslutning.

Med planerne om, at størstedelen af redaktionen skal placeres vest for Storebælt, ønsker Dansk Folkeparti og regeringen, at der skal være en bredere dækning af hele Danmark.

Hos Radio24syv mener man, at man allerede har en bred dækning af hele Danmark, og man hæfter sig ved, at en stor del af deres lytterskare befinder sig på Fyn og i Jylland.

- Vi laver masser af radio væk fra København. Vi har programmer og medarbejdere, der bevæger sig rundt. Jeg vil gerne understrege, at der kan laves radio alle steder - også på månen, siger Jørgen Ramskov og fortsætter:

- Det er ikke det, der er spørgsmålet. Den radio, vi er stolte af, er afhængig af, at der er folk i studiet, og den er afhængig af, at en stor del af programmerne foregår i hovedstaden, fordi vi blandt andet har debatprogrammer med politikere.

Skabt for at konkurrere med P1

Hvad er det for nogle programmer, I ikke kan lave uden for hovedstaden?

- For det første vores debatprogrammer, som er meget afhængige af de mennesker, der er i hovedstaden - heriblandt politikere. Vi er også meget afhængige af at have bygget en radio op med nogle markante værter, og dem er der en større talentmasse af i hovedstaden.

Dansk Folkeparti mener, at hvis man flytter radiokanalen ud af København, så vil man få flere og bedre historier ude fra landet, end man får i dag. Har de ikke en pointe i det?

- Vi er skabt for at lave konkurrence og mangfoldighed i forhold til P1, der er en taleradio. Hvis man vil lave en konkurrent til P4, så skal man bare sige det. Det kan man sagtens gøre og samtidig lave god radio. Det er bare ikke det, vi laver, og det som lytterne i dag efterspørger hos os, siger han og fortsætter:

- Jeg tror, at med det udbud, der ligger, og de tanker Dansk Folkeparti har, så bliver det en radio, der kommer til at konkurrere med P4. Der kommer til at mangle en taleradio i forhold til i dag.

Flere andre mediekoncerner har allerede meldt ud, at de vil afgive et bud på at overtage sendetilladelsen. Det gælder blandt andet Jysk Fynske Medier.