Rapport: Grønland må ikke sælge uran uden Danmarks velsignelse

En endnu ikke offentliggjort rapport slår fast, at Danmark skal spørges, før Grønland kan eksportere uran.

Udenrigsminister Villy Søvndal efter onsdagens møde i Udenrigspolitisk Nævn.

Grønland har ikke ret til at eksportere uran uden Danmarks samtykke, konkluderer ny rapport.

- Når vi taler uran, eller når vi taler sjældne jordarter, er det noget, der skal omfattes af fælles aftaler (mellem Danmark og Grønland, red.). Det er der også enighed om i den fælles rapport, vi har lavet, siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) til DR Nyheder efter et tre timer langt møde i Udenrigspolitisk Nævn i dag.

Grønland hjemtog i 2009 ansvaret for egne råstoffer - dog hører uran under sikkerheds- og forsvarspolitikken, der stadig varetages i København.

Udenrigspolitisk Nævn trådte i dag sammen for at diskutere en fælles dansk-grønlandsk rapport, netop om en mulig ophævelse af nultolerancepolitikken og udvindelse og eksport af uran.

Midt i september kunne Politiken berettet om en anden rapport, udarbejdet af det danske advokatfirma Lett for Grønlands regering, der konkluderer, at Grønland kan eksporterer al det uran, man vil - blot det ikke skal bruges til militære formål.

- Hvis Grønland beslutter at ophæve sit nultoleranceprincip, så har vi naturligvis alle sammen et ønske om, at både udvinding og eksport kommer til at foregå efter de allerhøjeste standarder, sagde Villy Søvndal efter dagens møde.

Grønland har en åbenlys interessere i at beskytte den grønlandske natur, siger udenrigsministeren.

- Vi har en fælles interesse i, hvis der er tale om eksport, at sikre, at de her stoffer ikke falder i hænderne på nogen, de ikke burde falde i hænderne på.

EL håber ikke Grønland ændrer aftalen

Hos Enhedslisten håber man, at Landstinget i Grønland beslutter sig for at fastholde den politik, der har været enighed om i rigsfællesskabet 25 år, som Grønlandsordfører Finn Sørensen siger:

- Nemlig at vi går ikke ind for, at man graver uran op af jorden, fordi det er skadeligt og farligt for mennesker, det er skadeligt og farligt for miljø. Det er også skadeligt og farligt for verdens sikkerhed, både fordi det kan bruges til atomkraft - og der har vi jo set skrækkelige ulykker. Og ikke mindst kan det jo bruges til atomvåben

Rapporten bliver offentliggjort samtidig i Danmark og Grønland senest i begyndelsen af næste uge. Og efter en debat om konklusionerne, træffer Grønland sin endelige beslutning sidst i oktober.

Den rigtige rækkefølge i forhandlingen er med Villy Søvndals ord at lade Grønland tage sin beslutning uden pres udefra.

Facebook
Twitter