Rasmus Jarlov bliver ny erhvervsminister

Han overtager posten fra Brian Mikkelsen, der skal være direktør i Dansk Erhverv.

Rasmus Jarlov er i dag forsvarsordfører og formand for Folketingets forsvarsudvalg. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

De Konservatives folketingsmedlem Rasmus Jarlov bliver ny erhvervsminister, efter Brian Mikkelsen (K) tidligere i dag meddelte sin afgang.

Blå bog: Rasmus Jarlov

Rasmus Jarlov blev født den 29. april 1977 i Århus.

Uddannelse og erhverv

  • Cand.merc. (Applied Economics and Finance), Handelshøjskolen i København, fra 2001 til 2003.
  • HA (almen), Handelshøjskolen i København, fra 1998 til 2001.
  • Reserveofficer, Flyvevåbnet, fra 1996 til 1998.
  • Stifter og ejer af sighseeingselskabet, Hamlet Tours, fra 2012.
  • Rotationsforløb og jobs i R&D-området. Slutstilling som mellemleder i logistikafdeling i klinikkæden, Novo Nordisk A/S, fra 2004 til 2010.
  • Forelæser og ekstern lektor i finansiering, Handelshøjskolen i København, fra 2003.

Politiske karriere

  • Folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti i Københavns Omegns Storkreds fra den 18. juni 2015.
  • Folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti i Københavns Omegns Storkreds fra den 1. september 2010 til 15. september 2011.
  • Midlertidigt folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti i Københavns Omegns Storkreds fra 12. januar 2010 til 31. august 2010 (stedfortræder for Charlotte Dyremose).

Nuværende og tidligere ordførerskaber

Finansordfører, erhvervsordfører, skatteordfører, beskæftigelsesordfører, EU-ordfører, forsvarsordfører, transportordfører, kommunalordfører, fødevareordfører, landbrugsordfører, fiskeriordfører, dyrevelfærdsordfører, grønlandsordfører og færøerneordfører.

Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil i morgen præsentere den nye erhvervsminister for Hendes Majestæt Dronningen på Amalienborg klokken 12.30.

Ministerrokaden kommer efter, at Brian Mikkelsen tidligere på dagen oplyste, at han skal være ny direktør i interesseorganisationen Dansk Erhverv og dermed stopper i dansk politik efter 24 år som folketingsmedlem og 12 år som minister. Han modtages i afskedsaudiens på Amalienborg klokken 13.00.

Der vil være overdragelse i Erhvervsministeriet klokken 14.00.

Rasmus Jarlov blev valgt ind i Folketinget tilbage i 2015 og har siden besiddet flere ordførerskaber for de Konservative. Han sidder i dag på posten som blandt andet finansordfører, beskæftigelsesordfører, forsvarsordfører og EU-ordfører. Derudover er han formand for Folketingets forsvarsudvalg.

Modigt og overraskende valg

Ifølge DR's politiske korrespondent Uffe Tang er det overraskende, at ministerposten går til Rasmus Jarlov.

- Han er en kontroversiel figur og en mand, der har skarpe holdninger og som også har været kendt for at kritisere sine egne ministre og regeringen benhårdt i forskellige sager. Så det er et modigt valg.

Da Rasmus Jarlov blev valgt ind i Folketinget i 2015, var der ifølge Uffe Tang store forventninger til ham.

- Og så var det som om, at det aldrig helt blev så stort, som man havde regnet med. Men man var i en situation, hvor Brian Mikkelsen meget overraskende forlod dansk politik. Så kigger man sig omkring, og det talent man kunne se i gruppen, var Rasmus Jarlov. Man har vurderet, at han vil kunne gå ind og give erhvervsministeriet en konservativ profil, siger DR's politiske korrespondent.

Følg turen til Amalienborg og overdragelsen i Erhvervsministeriet direkte på dr.dk og DR2 fra klokken 12 til 15.