Rasmus Jarlov: Orlov styrker mig som politiker

Jeg kan ikke lade mit firma sejle midt i højsæsonen, siger den konservative politiker, der midlertidigt træder ud af Folketinget.

Rasmus Jarlov tager orlov fra Folketinget. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Det er ikke af lyst, men af nød, når den konservative forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, om halvanden uges tid tager orlov fra Folketinget.

Rasmus Jarlov ejer ved siden af arbejdet som folketingspolitiker et turistfirma, der blandt andet specialiserer sig i at tilbyde sightseeingture i København og omegn. Firmaets tidligere leder har fået nyt job, og derfor tager Rasmus Jarlov orlov for at lære en ny leder op.

Den konservative politiker ser det selv som en klar fordel for ham som politiker, at han i cirka en måned er væk fra det politiske arbejde på Christiansborg.

- Det er meget godt, at jeg som beskæftigelsesordfører også har en kontakt til arbejdsmarkedet og erhvervslivet, så det ikke bare er noget teoretisk, der handler om andre mennesker, men at jeg faktisk også selv har en berøring med det, siger Rasmus Jarlov.

- Derfor synes jeg egentlig, at en måned, hvor jeg er tilbage på arbejdsmarkedet og i erhvervslivet, styrker mig som politiker. For partiet er det også en kæmpe styrke, at min førstesuppleant, som er meget kompetent, også får mulighed for at sidde i Folketinget i en periode. Så vi ser det ikke som noget problem. Hverken for partiet eller folkestyret, siger han.

Rasmus Jarlov går på orlov fra 2. maj og kommer som udgangspunkt først tilbage i starten af juni.

Hans afløser bliver 30-årige Merete Scheelsbeck, der til daglig sidder i byrådet i Høje-Taastrup Kommune. Hun overtager de fleste af Rasmus Jarlovs ordførerskaber, indtil han vender tilbage.

Rasmus Jarlov, kan du forstå, hvis nogen synes, at det er problematisk eller useriøst i forhold til for eksempel regeringssamarbejdet, som stadig er forholdsvis nyt, at du går på orlov nu?

- Nej, det kan jeg ikke. Vi hører altid kritik af, at politikere ikke har berøring nok med den virkelige verden, og derfor ville det være mærkeligt, hvis det udløste kritik, at jeg rent faktisk har en direkte kontakt til arbejdsmarkedet og selv er aktiv i erhvervslivet.

- Alternativet er, at vi politikere bliver isoleret fra omverdenen og kun færdes på Christiansborg. Det er ikke godt. Det er sundt både for mig, partiet og folkestyret, at nogle af os har en kontakt til erhvervslivet, siger Rasmus Jarlov.

Som at gå på barsel

Men det er mindre end et halvt år siden, at I trådte ind i regering. Er det ikke et lidt mærkeligt tidspunkt at vælge at tage en orlov?

- Det er jo ikke noget, jeg vælger. Det er nødvendigt for mig at tage en orlov i denne periode, og tilfældigvis ligger det rigtig godt, fordi vi er midt i valgperioden. Så timingmæssigt er det egentlig ret heldigt, at det ligger nu her i en stabil situation, hvor der ikke sker store omvæltninger i Folketinget.

Hvad er vigtigst: Forretningen eller folkestyret?

- Folketinget er selvfølgelig min førsteprioritet. Men omvendt ville det være umuligt for mig at lade min virksomhed sejle her midt i højsæsonen. Derfor er jeg nødt til at træde ind. En virksomhed som min kan ikke overleve uden en leder, og derfor er jeg nødt til at få oplært en leder i denne periode, siger Rasmus Jarlov.

Men så kan det jo også netop virke som om, at du prioriterer din forretning højere end Folketinget?

- Nej, det synes jeg ikke er en rimelig konklusion. Men jeg har en virksomhed, og det synes vi i Konservative, at man skal have lov til at have. Det har så den konsekvens, at den kræver lidt af min opmærksomhed.

Kan man sammenligne det med de situationer, hvor andre folketingsmedlemmer tager en barselsorlov?

- Ja, det kan man godt sige. Folketingsmedlemmer er jo mennesker som alle andre, og vi har også andet i livet end kun politik. Heldigvis. Derfor kan der nogle gange være ting, der trækker i os, og som vi er nødt til at passe. Det, synes jeg, er bedre, end at man bare er sådan en politisk maskine, der ikke beskæftiger sig med noget som helst andet end politik.