Rasmus Nordqvist trækker sig som politisk ordfører for Alternativet

I lørdags tabte Nordqvist kampen om at blive partiets nye politiske leder.

Rasmus Nordqvist lykkedes ikke med at blive Alternativets nye politiske leder. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Rasmus Nordqvist har gennem længere tid været med til at tegne Alternativets politik i offentligheden på den centrale plads som partiets politiske ordfører.

Men den post vælger han nu at trække sig fra. Det skriver han i et facebook-opslag.

Nordqvist havde håbet at blive Alternativets nye politiske leder efter Uffe Elbæk, men den drøm brast ved et kampvalg om posten i lørdags.

Her blev det tidligere folketingsmedlem Josephine Fock i stedet valgt.

Josephine Fock vandt stort, da Alternativet i lørdags skulle vælge ny politisk leder. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Og Rasmus Nordqvist giver da også udtryk for, at han er ked af ikke at have fået opbakning til sine idéer om, hvad der nu skal ske med Alternativet.

- På den baggrund vil jeg ikke optage en plads, som naturligvis altid vil kræve et tæt samarbejde med den politiske leder. Josephine skal nu have plads og mulighed for at folde sit politiske projekt for Alternativet ud, skriver han i opslaget.

Til DR Nyheder siger han, at beslutningen i sidste ende handler om, at han og Josephine Fock har forskellige opfattelser af, hvad partiets projekt skal være. Alligevel mener han ikke, der er mange steder, de to ikke kan samarbejde.

- Det er ikke så meget. Der er enkelte punkter. Jeg stillede op med et projekt, og nu er Josephine politisk leder. Jeg glæder mig til at se hende folde det lederskab ud.

Han oplyser også, at han bliver i partiets folketingsgruppe, og at han fortsætter med flere af sine andre ordførerskaber. Han regner samtidig med at genopstille ved næste folketingsvalg.

Talsperson trækker sig også

Nordqvist er ikke den eneste person i Alternativet, der ovenpå kampvalget i weekenden har valgt at trække sig fra centrale poster.

Tidligere i dag meldte talspersonen for partiets hovedbestyrelse, Leila Stockmarr, ud, at hun trækker sig helt fra hovedbestyrelsen.

Begrundelsen var, at hun ville give pladsen til en, der "bedre kan se sig i det nye kapitel".

Alternativet skulle i weekenden for første gang vælge en ny til at stå i spidsen for partiet som politisk leder, efter at partistifteren Uffe Elbæk havde meldt ud, at han ville forlade posten.

Seks personer stillede op i et forsøg på at indtage posten. Kun en af dem - Rasmus Nordqvist - sad i Folketinget.

Efter flere runders kampvalg stod valget i sidste ende mellem Josephine Fock, der var med til at stifte partiet og har siddet i Folketinget, og den i offentligheden lidt mere ukendte Theresa Scavenius. Rasmus Nordqvist var røget ud af kampen i runden inden.

Her tog Fock sejren med 936 stemmer. Theresa Scavenius fik 668.

Men selv om centrale personer har valgt at trække sig fra deres poster efter valget, ser Rasmus Nordqvist det ikke som et udtryk for en fløjkrig i partiet.

- Nej, der er ingen fløjkrig. Det handler bare for mig om at træffe en naturlig konsekvens af det valg, der blev taget, siger han.

Hvem der i stedet bliver partiets politiske ordfører vides endnu ikke.