Red Barnet: Obligatorisk skilsmisseterapi er fornuftigt set i børnehøjde

Tvungen terapi til forældre efter en skilsmisse er godt givet ud for børnene, lyder det fra organisationer.

Mange forældre tror, at det de selv er optaget af (red. i en skilsmisse), også er det bedste for deres børn, og det er langt fra sikkert, siger Red Barnets generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm. (Foto: Flemming Krogh © Scanpix)

Én times obligatorisk rådgivning til forældre, der er ved at blive skilt.

Sådan lyder et nyt forslag fra Socialdemokratiet, og det møder stor opbakning fra både Red Barnet og Center for Familieudvikling.

Selv for de forældre, der mener selv at kunne tage hånd om skilsmissen, vil en obligatorisk terapitime nemlig altid være godt givet ud for børnene, lyder det fra Red Barnets generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm.

- For nogle forældre er det faktisk næsten umuligt at holde egne følelser og behov i en skilsmisse adskilt fra deres børns følelser og behov. Mange forældre tror, at det de selv er optaget af, også er det bedste for deres børn, og det er langt fra sikkert, siger han.

Derfor mener han, at det er en rigtig god idé netop at gøre rådgivningen obligatorisk for alle forældre efter en skilsmisse.

- Det kan være en meget vigtig hjælp, hvis en fagperson udefra hjælper forældrene til at se på tingene med nye øjne og til at enes om at finde de løsninger, der også er bedst for børnene, siger Jonas Keiding Lindholm

Nytter tvang?

Socialdemokratiets forslag går helt konkret ud på, at for fremover at kunne blive skilt, skal alle forældre senest tre måneder efter en skilsmisse have deltaget i mindst én times rådgivning med en psykolog eller socialrådgiver hos det offentlige.

Forslaget er blevet kritiseret af Mødrehjælpen og Børns Vilkår, der mener, at skilsmisseterapi er godt - men at tvang ikke nytter noget.

Men den kritik er også psykolog og chefkonsulent for Center for Familieudvikling, Annette Due Madsen, uforstående overfor.

Hun kan nemlig ikke se noget problem i, at forældre skal møde op til en enkelt times obligatorisk samtale efter en skilsmisse.

- Vi har jo i forvejen en masse regler og gode, forebyggende tiltag i det her samfund på det sundhedsmæssige område, eksempelvis giver vi vacciner til børn. Det her område er ligeså uhyre vigtig for børns tryghed og trivsel videre frem i deres barndom, siger hun.

Annette Due Madsen ser den ene times obligatoriske rådgivning som en god indgang til, at forældrene kan få åbnet op for en dialog.

Men hun mener ikke, at den ene time i sig selv er nok:

- Når forældre går hver til sit, så startede det som regel ikke for en uge siden. Mange konflikter og sårbare ting er bygget op over lang tid, og det er ganske enkelt naivt at tro, at de ting kan fikses på en time.

Gode erfaringer fra Norge

Det er med en skæven til nabolandet Norge, at organisationerne taler varmt for Socialdemokratiets forslag.

Her har man nemlig allerede indført en lignende ordning, hvor alle forældre med børn under 16 år skal mødes til en såkaldt mægling i forbindelse med separation.

I alt tilbydes der i Norge syv timers mægling, hvor den første time er obligatorisk.

- De erfaringer man har fra Norge, hvor der eksisterer obligatorisk rådgivning, peger i høj grad på, at gevinsterne er langt større for barnet og også for forældrene, end ved ikke at gøre noget, siger Anders Keiding Lindholm.

Og også Anette Due Madsen mener, at de gode erfaringer fra Norge understreger, hvorfor tvungen rådgivning er en god idé.

Men der er vel stadig mange forældre, der sagtens selv kan håndtere at passe på deres børn igennem en skilsmisse – hvad med dem?

- Der tænker jeg, at en times vejledning fra eller til ikke er synd for nogen. Man kan bruge den time til mange ting, og det kan faktisk bare skærpe forældrenes bevidsthed om, at der er nogle ting, de skal snakke om, siger Anette Due Madsen.

Socialdemokratiet forslag kommer midt i de igangværende forhandlinger om en ny skilsmisselov, og Dansk Folkeparti bakker op.

Facebook
Twitter