Redaktør: Nato sender signaler og ikke bomber med F16 til Baltikum

Flyene, der skal sendes til de baltiske lande, er et signal om solidaritet, siger DR's politiske redaktør.

Det er tilsyneladende en udvidelse af missionen, og planen er, at flyene skal være på vingerne derovre den 1. maj og frem til udgangen af august. (© Flyvevåbnet)

Der er ikke tale om en offensiv mission, hvor danske fly skal kæmpe mod russerne.

Sådan lyder det fra DR Nyheders politiske redaktør, efter det er kommet frem, at Danmark planlægger at sender seks F16-fly til de baltiske lande Estland, Letland og Litauen.

- Det er ikke nogen skarp mission, man skal sætte ind derovre.

- Det er ikke noget med, at vi skal over og slås med russerne eller bombe, men man skal patruljere ved grænsen derovre, siger DR Nyheders politiske redaktør Uffe Tang.

Løbende indsats

Ifølge DR Nyheders oplysninger er der tale om, at flyene skal deltage i den løbende indsats af NATO i Baltic Air Policing, hvor Danmark har deltaget flere gange med kampfly. Første gang var i 2004 og senest fire måneder sidste år, hvor Danmark var der for fjerde gang.

Det er tilsyneladende en udvidelse af missionen, og planen er, at flyene skal være på vingerne derovre den 1. maj og frem til udgangen af august.

De baltiske lande har tidligere udtrykt bekymring over Ruslands fremfærd i Ukraine og annekteringen af Krim.

Står sammen

- Det handler, om at Nato sender et signal til Rusland om, at Nato står sammen og ikke har ikke tænkt sig at lade sig kyse af, at russerne spiller med musklerne omkring Ukraine og Krim.

- Derfor sender man ekstra fly på vingerne derovre, siger Uffe Tang.

Regeringen orienterer Folketingets partier på et møde i Udenrigspolitisk Nævn torsdag klokken ni. Her er der blot to ting på dagsordenen: Ukraine og internationale operationer.

Bred opbakning

Ifølge DR's politiske redaktør forventes det, at de fleste partier i Folketinget bakker op om indsatsen.

- Man forventer, at der bliver meget, meget bred opbakning til indsatsen, og at Det Udenrigspolitiske Nævn i morgen vil beslutte det med et meget bredt flertal, siger han.

Uffe Tang mener ikke, at man kan tale om en optrapning af situationen over for Rusland.

- Det er en måde at skrive med lidt større bogstaver over for Putin (Ruslands præsident, red.), så der bliver lidt flere fly, hvis han kigger derop, siger Uffe Tang.

Facebook
Twitter