Reform af førtidspension rammer også ældre

Også dem over 40 år kan i fremtiden blive tilbudt udviklingsforløb, før de tilkendes førtidspension.

(© Colourbox)

Personer over 40 år kan i fremtiden tilbydes ét udviklingsforløb på op til fem år. Først her efter vil kommunen tage stilling til, om de skal have tilkendt førtidspension.

Det er en del af regeringens udspil til en reform af førtidspension og fleksjob, som den præsenterer onsdag.

Udviklingsforløb til arbejdsduelige

Udviklingsforløbet skal tilbydes, hvis kommunen vurderer, at personen på længere sigt kan få det bedre og blive i stand til at arbejde. Og det er altså først derefter, at kommunen skal tage stilling til, om personen skal have livslang førtidspension.

Et udviklingsforløb kan for eksempel indeholde psykologhjælp, coaching-forløb og vejlednings- og opkvalificeringskurser. Det bliver jobcentrene, der får et ansvar for at undersøge, hvilke tilbud der kan forbedre arbejdsevnen.

Udvikingsforløbene for personer over 40 år, kommer ud over den allerede kendte del af udspillet om, at unge under 40 år i fremtiden ikke kan få tilkendt førtidspension. De unge skal også igennem udviklingsforløb. Kun i helt "åbenlyse tilfælde" skal dem under 40 år kunne får førtidspension.

Færrest mulige skal på førtidspension

De nye udviklingsforløb skal bremse tilgangen til førtidspension, som sammen med fleksjobordningen er langt mere populær, end partierne bag reformen af førtidspensionen fra 1993 nogensinde havde forestillet sig.

Blandt andet har det vist sig, at overraskende mange unge med en psykisk lidelse som hoveddiagnose havner på førtidspension.

/ritzau/