Regering i nyt udspil: Borgere skal have adgang til langt flere praktiserende læger

En millionpulje skal styrke de praktiserende læger.

Ud af landets 1.802 praktiserende læger er der kun 563, der har åbent for patienttilgang. (Foto: Simone Cecilie Møller)

Der skal gøres noget ved manglen på praktiserende læger rundt om i landet.

Derfor afsætter regeringen 736,5 millioner kroner til at få flere yngre læger til at vælge et arbejde i almen praksis blandt andet ved at modernisere lægehusene og samle flere faglige enheder.

Sådan lyder det i et nyt udspil, som sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) netop har præsenteret på et pressemøde.

- Vi vil sikre, at vi får et mere nært, trygt og sammenhængende sundhedsvæsen. Det er vigtigt, at vi både sætter korte og langsigtede mål, siger hun.

I dag er der mange danskere, der har svært ved at finde en læge, der har luft til at tage imod nye patienter, hvis de flytter, eller hvis de af andre årsager ønsker at skifte praktiserende læge

Der er kun patienttilgang hos omkring 30 procent af landets praktiserende læger. Derfor har regeringen et mål om, at halvdelen af de almene praksisser i 2020 skal være åbne for nye patienter.

I 2025 skal tallet ligge på 60 procent, og i 2030 skal det nå op på 70 procent.

Derudover har regeringen sat et mål om, at der i 2020 skal være 15 procent flere ansatte i almene praksisser og 50 procent flere i 2030.

Tiltrængt udspil

Der mangler praktiserende læger de fleste steder i landet, og ifølge Praktiserende Lægers Organisation (PLO) vil det kun blive sværere at få nok folk i fremtiden. Det forventes, at en tredjedel af de praktiserende læger vil gå på pension inden for de næste 10 år.

Formand for PLO, Christian Freitag, er positiv over for det - i hans øjne - længe ventede udspil. Ifølge ham er det netop nye lægehuse og enheder, der er nødvendigt for at få flere til at søge mod et arbejde som praktiserende læge.

- En af begrænsningerne for at få flere praktiserende læger er, at faciliteterne i nogle byer ikke er tidsvarende. Vi savner simpelthen en saltvandsindsprøjtning på linje med den sygehusene har fået. Det ser ud til, at der bliver startet på det, siger Christian Freitag og fortsætter:

- Der er ikke nogen tvivl om, at det vil stimulere en masse læger til at komme ud og blive praktiserende læger.

På finansloven for 2018 blev der afsat 800 millioner kroner over fire år til en pulje for læge- og sundhedshuse. I maj i år satte ministeriet 207,7 millioner kroner af til etablering af læge- og sundhedshuse i hele landet.