Regeringen åbner for rejser til en lang række lande

Landene skal leve op til en række kriterier, der indebærer et lavt antal smittede.

Justits- og udenrigsministrene præsenterer nye rejsevejledninger. Fra 27. juni vil det være muligt at rejse til en lang række lande i EU, Schengenområdet og Storbritannien - hvis landene har lavt antal smittede. (Foto: © Martin sylvest, Scanpix)

Du kan godt begynde at pakke kufferten til en sommerferie uden for Danmark.

Regeringen vil nemlig give mulighed for ud- og indrejse til en række lande allerede fra 27. juni. Det fortæller udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og justistsminister Nick Hækkerup (S).

Der er tale om visse lande i EU, Schengenområdet og Storbritannien.

Åbningen betinges dog af, at landene opfylder visse objektive kriterier. Det drejer sig konkret om, at antallet af smittede skal være på et lavt niveau. Derudover skal der arbejdes på at udforme et kriterie for, hvordan pågældende land udfører test.

Hvilke lande, der præcist bliver åbnet for - og hvilke, der er såkaldte karantænelande - vil blive præsenteret den 25. juni.

- Jeg forstår godt, at der er danskere, der er i de måneder, vi har været igennem, er et ønske om afklaring i forhold til ind- og udrejse, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Derfor har vi også præsenteret en model, der bygger på objektive kriterier og en automatik, der gør, at når smittetrykket ændrer sig i det pågældende land, så kan man lukke ned igen, siger han.

De nye rejsevejledninger gælder både for ind- og udrejse. Så når der åbnes for at rejse til et land, vil der også den anden vej åbnes for besøg fra det lands borger i Danmark.

- Selvfølgelig med en masse sundhedsfaglige råd og forholdsregler. Det gælder uanset, hvor man bevæger sig hen, siger Jeppe Kofod.

Antal smittede er afgørende

Regeringens model indebærer, at for at land skal være ”åbent”, skal landet have under 20 smittede pr. 100.000 indbyggere pr. uge, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Stiger antallet af smittede, kan rejsevejledningen for landet dog ændre sig igen.

Når et land først er åbent, vil det kritiske niveau for, hvornår et land ændrer status til ”karantæneland” være ved 30 smittede pr. 100.000 indbyggere.

- Det er også vigtigt, at coronavirus ikke rejser ind og ud af landet. Og derfor har vi lavet den her model, siger Jeppe Kofod.

Det kommer også stadig til at gælde for alle turister i Danmark, at de skal have mindst seks overnatninger i landet, medmindre de har fast bopæl i Skåne, Halland og Blekinge i Sverige samt Slesvig-Holsten i Tyskland. De får særlig tilladelse til indrejse, fordi de bor i grænseområdet. Hvis området kommer i "karantæne", skal de fremvise en negativ test for coronavirus foretaget senest 72 timer før indrejse.

Sverige og Portugal og tredjelande undtages

Det vil dog stadig være restriktioner for enkelte lande i EU på grund af deres smittetryk.

- Når vi når frem til den 27. juni, vil det være muligt at rejse til de europæiske lande og til Schengen-landene med undtagelse af Sverige og Portugal, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Der er heller ikke lagt op til, at der lempes på reglerne for lande uden for Europa.

- Når det gælder tredjelande uden for Europa, så taler vi om 160 lande, hvor pandemien fortsat hærger. Mig bekendt er der ikke nogen europæiske lande, der har fremlagt en model for trejdelande, siger Jeppe Kofod (S).

Det var ellers ønsket fra flere andre partier, at der skulle åbnes for lande uden for Europa.

Her kan du se, hvilke lande der lige nu opfylder kriterierne for at være "åbne lande": Det er lande, der i den forløbne uge har højst 20 smittede per 100.000 indbyggere.

Opdatering: Der er tilføjet et særligt afsnit for borgere, der bor i Skåne Halland og Blekinge samt Slesvig-Holsten i Tyskland, efter ministeriet har uddybet reglerne.