Regeringen åbner vuggestuer, børnehaver og skolen for de mindste børn i næste uge

Ældre elever skal blive hjemme til mindst den 10. maj, mens afgangsprøverne aflyses.

Statsminister Mette Frederiksen har netop præsenteret de første skridt i planen for at genåbne Danmark. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Der er gode nyheder til hårdt pressede småbørnsforældre, der i mere end tre uger selv har måttet stå for børnepasning, hjemmeskole og underholdning til børnene, mens de samtidig har forsøgt at passe deres arbejde.

For regeringen vil nu langsomt åbne Danmark igen - og først på listen over ting, der åbner, står daginstitutioner og undervisning for de mindste børn i grundskolen fra 0. til 5. klasse. De åbner fra onsdag den 15. april.

Derudover genåbnes skolefritidsordningerne.

Samlet drejer det sig om godt 650.000 børn, der er indskrevet i enten en daginstitution eller går i folkeskolens mindste klasser.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriets spejlsal.

Børnene skal dog være så meget ude som muligt, der skal være mere afstand mellem børnene og rammerne for den enkelte institution og skole skal være på plads, før den genåbner, understreger statsministeren.

Se hvad Mette Frederiksen sagde på pressemødet om åbning af vuggestuer, børnehaver og skoler i videoen her. Artiklen fortsætter efter artiklen.

Alt afhænger af din, min og vores adfærd

Men - og der er et stort men, siger Mette Frederiksen, der beder danskerne holde retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne.

- Det her forudsætter, at tallene er stabile, at vores adfærd er ansvarlig. Ikke kun i en uge, men i lang tid fremover. Hvis vi kan se over påsken, at tingene skrider, at vi ikke længere løfter ansvaret, så er beskeden meget klar: Så kommer vi ikke til efter påske at åbne Danmark igen, siger hun.

Sundhedsmyndighederne har blåstemplet planen om en kontrolleret genåbning, siger hun og suppleres af Kåre Mølbak, der er faglig direktør på Statens Serum institut, der kalder beslutningen for "forsvarlig," så længe danskerne følger anbefalingerne.

Mens statsministerens melding måske kan få nogle småbørnsforældre til at danse på bordene i de små hjem, så bliver det endnu ikke muligt at danse på bordene ude i byen med et koldt glas champagne i hånden lige foreløbig.

Ingen afsluttende prøver i folkeskolen

Elever fra 6. til 10. skal stadig gå i skole hjemmefra. Det gælder også til 10. maj.

Det gælder for efterskoler og frie fagskoler. Og der bliver ingen afsluttende eksamener i folkeskolen i år. Årskarakteren vil i stedet gælde.

- I unge, der står overfor at afslutte ungdomsuddannelse, der er forslaget, at i kommer til at gå til eksamen på en anden og begrænset måde, siger Mette Frederiksen.

Videregående uddannelser, kirker, foreninger, biografer, centre og så videre vil fortsat være gældende til den 10. maj.

Forbuddet mod store forsamlinger fastholdes til og med august. Dermed må en række af sommerens festivaler formentlig aflyse.

Første forsigtige fase i genåbningsplanen

Statsministeren siger på pressemødet, at regeringen fortsat langsomt, forsigtigt, kontrolleret og gradvist vil åbne samfundet i små trin.

- Da jeg stod her for en uge siden, indgik vi en aftale. Hvis tallene for corona gik den rigtige vej, så kunne vi begynde at åbne Danmark igen efter påske. Gradvist, forsigtigt og kontrolleret, siger Mette Frederiksen.

Hun nævner herefter tallene for, hvor mange danskere, der er smittet. Disse tal kan du studere nærmere her.

- Tallene for indlæggelser går den rigtige vej, siger statsministeren.

- Vi har ramt den grønne kurve på figuren, hvor sundhedsvæsenet kan følge med, og hvor der er en sygeseng og respirator til dem, der behøver det, siger hun videre.

En forandret verden

Partilederne i Folketinget fik orienteringen om den gradvise genåbning på et videomøde, der begyndte klokken 14.30 og sluttede kort før klokken 17.

I går aftes sagde Mette Frederiksen, at danskerne skal indstille sig på en anden hverdag, selv når samfundet gradvist bliver åbnet igen.

- Verden er forandret. Verden bliver ikke den samme som før corona, sagde Mette Frederiksen.

Det er knap fire uger siden, regeringen mere eller mindre lukkede den offentlige sektor ned. Onsdag den 11. marts annoncerede statsministeren, at universiteter og videregående uddannelser skulle lukke allerede fra dagen efter, mens børnehaver og vuggestuer lukkede mandagen efter. Ved samme lejlighed blev de fleste offentligt ansatte sendt hjem. Siden er også mange privatansatte hjemsendt eller blevet bedt om at arbejde hjemme.

Resten er historien om tre ugers nedlukning med hjælpepakker og snak om, hvordan landet kan åbnes igen.

Det er vi blevet en lille smule klogere på her til aften.

Eller som statsministeren sagde det:

- Det er som at gå på line. Står vi stille undervejs, kan vi falde. Går vi for hurtigt, kan det gå galt. Derfor må vi tage et forsigtigt skridt ad gangen. Og vi ved ikke endnu, hvornår vi har fast grund under fødderne.

Artiklen er opdateret klokken 21:11 med det korrekte antal børn, der får lov at komme tilbage i institution og skole fra næste uge.