Regeringen afskaffer lærernes arbejdstidsaftale

De danske folkeskolelærere får en ny arbejdstidsaftale som følge af regeringens indgreb.

Lærerne får afskaffet deres arbejdstidsaftale. (© Colourbox.com)

Skolelederne får magten over lærernes arbejdstid.Ifølge DR Nyheders oplysninger vil lærernes arbejdstidsaftale blive afskaffet, men den økonomiske kompensationen til lærerne bliver bedre, end kommunerne har lagt op til i overenskomstforhandlingerne.Desuden kommer en del af aftalen ifølge DR Nyheders oplysninger også til at indebære nogle såkaldte værnsregler, som blandt andet betyder, at der kommer rammer for, at lærerne ikke bare kan blive sat til at arbejde i weekenden.Herudover bliver den såkaldte 60 års-regel udfaset stille og roligt.

Det er hovedlinjerne i det regeringsindgreb i lærerkonflikten, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sammen med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) vil præsentere på et pressemøde klokken 10 i Statsministeriet.Bededagsferien inddrages for politikerne, der skal stå til rådighed for at stemme om indgrebet i morgen fredag og muligvis også lørdag.Det er ifølge DR Nyheders oplysninger meningen, at aftalen med lærerne først skal træde i kraft i august 2014.Forsker: Lærerne bliver taberneTanken er, at indgrebet skal hastelovbehandles, så lærerne kan komme i skole igen på mandag, hvilket kan betyde, at Folketinget skal indkaldes i bededagsferien for at få indgrebet på plads.Ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet bliver det helt tydeligt, hvem der er vinder og taber af den næsten fire uger lange lærerkonflikt.

- Jeg tror, at lærerne bliver store tabere i det her. Jeg forventer, at arbejdstidsaftalerne helt bliver fjernet, siger Henning Jørgensen.Han forudser, at lærerne får en lønstigning på to eller tre procent - og ikke fem eller seks procent som gymnasielærerne fik igennem.Nu eller langt inde i majSærligt forældrene var ved at være godt trætte af konflikten, og det er da også en af grundene til, at regeringsindgrebet kommer lige nu, mener Henning Jørgensen. - Det hjælper mange, der har besvær med at få hverdagen til at hænge sammen. Indgrebet kommer, fordi det er ved at blive utåleligt for mange i befolkningen. Det skulle komme nu eller langt inde i maj, så derfor er det ikke overraskende, at indgrebet kommer nu, siger Henning Jørgensen.Regeringstoppen var efter onsdagens forhandlinger om vækstplanen samlet til langt ud på natten til torsdag.

Tidligt torsdag morgen holdt der allerede flere ministerbiler ved Finansministeriet.Landets skolelærere har været lockoutet de sidste tre en halv uge som følge af konflikten mellem Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening (KL).V støtter indgrebRegeringen skal have et flertal i Folketinget for at gennemføre lovindgrebet, og skal hastebehandles tre gange i Folketingssalen.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, siger til DR Nyheder, at han støtter et ingreb i lærerkonflikten.- Jeg synes, det ville være kærkomment med et indgreb nu. Det betyder noget for den enkelte elev på den videre uddannelsesrejse, at man har prøvet at være til eksamen, og det kan de ikke, som det er nu, siger Lars Løkke Rasmussen.

Facebook
Twitter