Da aftalen om retten til tidlig pension blev forhandlet hjem en sen nattetime i oktober 2020, var det ikke kun den nye Arne-pension, som politikerne var blevet enige om.
Partierne var også blevet enige om at udvide seniorpensionen med næsten en halv milliard kroner, så flere danskere fra 2024 kunne trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet.
Men nu gør SVM-regeringen det klart, at den ikke føler sig forpligtet af aftalen.
I et svar til Folketinget skriver beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), at den nye regering først skal tage "stilling til", om forslaget skal blive til virkelighed.
Det er selvom, at Socialdemokratiet står bag aftalen, og at Venstre har bakket op om at udvide seniorpensionen.
Det får nu flere partier til at rette en skarp kritik mod regeringen.
Enhedslisten er ikke blege for at kalde det et løftebrud.
- Det er et kæmpe løftebrud. Det er det overfor os på Christiansborg, men det er det i særdeleshed overfor de mennesker, der får frataget muligheden for at trække sig tilbage, siger partiets beskæftigelsesordfører Victoria Velasquez.
Langt flere skulle på seniorpension
Det var Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten, der aftalte at bruge 450 millioner kroner på at udvide seniorpensionen fra 2024.
I dag skal man have en arbejdsevne på 15 timer om ugen eller derunder for at komme på seniorpension. Det ville partierne hæve til, at ens arbejdsevne må være op til 18 timer.
Og det ville betyde, at der fra næste år ville være markant flere, der kunne gå på seniorpension.
Finansministeriet vurderede dengang, at udvidelsen af seniorpensionen ville betyde, at yderligere 1.000 fuldtidspersoner kunne trække sig fra arbejdsmarkedet.
Og den daværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) understregede, da aftalen blev præsenteret, at ordningen ville hjælpe de særligt nedslidte:
- Vi er glade for, at vi som en del af denne her aftale udvider seniorpensionsordningen, som giver en mulighed for folk, der er mere end almindeligt nedslidte og måske sågar så syge, at de slet ikke har mulighed for selv at vælge, hvornår de trækker sig tilbage, sagde Peter Hummelgaard.
Enhedslisten, der er med i aftalen, forstår ikke, hvordan Socialdemokratiet kan tøve på en aftale, de selv står bag.
- Vi havde en helt klar aftale. Der er et flertal, der er klar til at bakke op om at udvide seniorpensionen. Og nu vender Socialdemokratiet ryggen til denne her aftale, siger Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velasquez.
Regeringen har allerede bebudet, at de vil sløjfe seniorpensionen som en selvstændig tilbagetrækningsordning og i stedet lægge den sammen med retten til tidlig pension - den såkaldte Arne-pension - i en såkaldt Arne-plus-ordning.
Det betyder, at det i fremtiden kun vil være muligt at få seniorpensionsydelsen i tre år - og ikke seks år som i dag. Samtidig vil ydelsen blive skåret ned til cirka 15.000 kroner om måneden. Dermed vil en enlig på den nye ordning miste omkring 4.360 kroner hver måned.
Oveni det, er det endnu mere kritisk, at regeringen nu ikke vil garantere den udvidelse fra 15 til 18 timer, som de lovede. Det mener SF, der var med til at aftale forbedringerne.
- Jeg ser måbende til, hvad regeringen har gang i. Det ligger så langt fra, hvad de stillede borgerne i udsigt før valget, siger partiets beskæftigelsesordfører Karsten Hønge.
Venstre foreslog selv udvidelsen
Selvom Venstre ikke er med i aftalen om at udvide seniorpensionen, har partiet tidligere tilkendegivet, at de bakker op.
Venstre har ligefrem kritiseret Socialdemokratiet for ikke at indføre forbedringerne hurtigere. Venstre foreslog selv med deres finanslovsforslag for 2021 at udvide seniorpensionen til 18 timer allerede fra 2021.
- Den (seniorpensionen, red.) er vi klar til at forbedre allerede fra nytår, men man kan jo forstå på partierne bag aftalen om ret til tidlig pension, at det først skal ske fra 2024. Det er jo trist for de mange, der er nedslidte, sagde beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V), da retten til tidlig pension blev debatteret i folketingssalen for tre år siden.
Men i dag er sagen en anden.
Nu vil Venstre ikke svare på, om de stadig mener, at seniorpensionen skal udvides.
- Man kan godt unde nogen at trække sig lidt før tilbage, men vi står i en situation, hvor opgaverne bliver større, og derfor er der et hensyn til, at nogen skal være tilbage til at løfte det, siger Christoffer Aagaard Melson, beskæftigelsesordfører i Venstre.
Han peger på, at da Venstre foreslog udvidelsen, var det under forudsætning af, at Arne-pensionen blev sløjfet.
- Sidenhen har vi anerkendt, at Arne-pensionen er kommet for at blive, siger han.
Men at Venstre dengang mente, at aftalen var for uambitiøs, og nu alligevel ikke vil love at gennemføre det, er hyklerisk, mener Dansk Folkeparti.
- Det er jo et fuldstændig svigt både af Venstre og Socialdemokratiet. Det er jo hele regeringen samlet, der svigter nedslidte danskere, siger beskæftigelsesordfører Nick Zimmermann.
Han mener, at regeringen løber fra deres løfte.
- Det er et klokkeklart løftebrud, siger han.
S vil ikke love noget
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen stiller ikke op til interview, men henviser til Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Jens Joel.
Han afviser, at regeringen svigter nedslidte danskere.
- Man lavede en aftale om retten til tidlig tilbagetrækning, som var ekstrem vigtig for os, og hvor der var en række partier med. Den aftale er der desværre efter folketingsvalget ikke flertal for længere, siger Jens Joel.
Men I har sikret, at Arne-pensionen består. Vil Socialdemokratiet også sikre den udvidelse af seniorpensionen, som I aftalte?
- Det var meget vigtigt for Socialdemokratiet i regeringsforhandlingerne at sikre retten til tidlig tilbagetrækning. Men vi har ikke diskuteret alle elementerne, og derfor siger vi helt ærligt, det har vi ikke drøftet. Derfor kan jeg ikke svare på, om det er noget, der bliver til noget eller ikke bliver til noget, siger han.
Men det, jeg spørger om, er ikke, hvad regeringen mener, men hvad Socialdemokratiet mener. Vil I kæmpe for, at udvidelsen kommer, som I lovede?
- Vi har nået at drøfte og blevet enige om at videreføre Arne-pensionen. Vi har ikke drøftet de andre elementer. Det gør vi i regeringen, inden vi gør det i offentligheden, siger Jens Joel.