Regeringen anklages for at pynte på økonomi for erhvervsskoler

Når man trækker planlagte besparelser fra regeringens pengepose til erhvervsskolerne, går det stort set lige op ifølge Undervisningsministeriet.

Mette Frederiksen (S) mener, at regeringen giver erhvervsskolerne gaver med den ene hånd og sparer på dem med den anden. (Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix) (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)

Regeringen havde kun lige fremlagt sit erhvervsskoleudspil, før oppositionen angreb statsministeren for at bruge ”uærlige” regnemetoder.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger, at erhvervsskolerne får flere penge samlet set, mens Socialdemokratiets formand kalder det mangel på ærlighed fra regeringens side.

- Det kommer til at ende med et plus, lød det fra Lars Løkke Rasmussen på dagens pressemøde.

Helt anderledes er dommen fra Mette Frederiksen (S).

- Det er alvorligt og bekymrende, at regeringen går ud og lader som om, at de vil bruge flere penge på erhvervsuddannelserne, når situationen er den, at regeringen sparer på erhvervsuddannelserne, siger hun.

Regeringen vil bruge to milliarder kroner på erhvervsskolerne over de næste fire år. Det er dog kun de knap 1,4 milliarder kroner, der går direkte til skolerne, oplyser Undervisningsministeriet.

Samtidig fastholder regeringen det udskældte omprioriteringsbidrag, der betyder, at skolerne skal spare to procent om året.

Det koster i de næste tre år 1,3 milliarder kroner. Altså er nettogevinsten omkring 100 millioner kroner, hvis regeringens plan bliver til virkelighed.

Mette Frederiksen mangler ærlighed fra regeringen

- Betyder det, at der netto er flere penge i erhvervsskolerne? Ja, det betyder det, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen på pressemødet.

Når oppositionen alligevel anklager regeringen for falsk markedsføring, når statsministeren kalder det et plus på bogen for erhvervsskolerne, er det fordi, at de medregner de besparelser, erhvervsskolerne har gennemført i de seneste tre år på grund af omprioriteringsbidraget.

Her har besparelserne for erhvervsskolerne ifølge Undervisningsministeriet i alt været på 826 millioner kroner.

Af de penge har erhvervsskolerne fået 483 millioner kroner tilbage i den såkaldte kvalitetspulje.

Men de seneste års millionbesparelser får Mette Frederiksen til at pege på, at det er et blufnummer op til valgkampen fra regeringens side.

- Hvis regeringen holder fast i omprioriteringsbidraget, holder man fast i en besparelse, der har været der i en årrække, og man holder fast i, at skolerne også fremadrettet skal spare penge.

- Og det er det mest problematiske. Vi ser en regering, der slår sig højt og flot op på, at de vil bruge flere penge på erhvervsskolerne, og så sparer de med den anden hånd. Jeg vil først og fremmest gerne have noget ærlighed fra regeringen, siger Mette Frederiksen.

Dansk Folkeparti vil fjerne fortsatte besparelser

Hos regeringens parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti, er der umiddelbart glæde at spore over, at regeringen nu tager fat om erhvervsskolerne.

- Vi er meget lettede. Endelig kom det her udspil. Vi har i årevis trykket regeringen på maven og sagt, at vi er nødt til at gøre noget mere på det her område, så flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Nu kom det endelig, siger erhvervsskoleordfører Marlene Harpsøe.

Men når regeringen fortsat lægger op til at lade omprioriteringsbidraget fortsætte med at tage ressourcer fra erhvervsskolerne i de kommende år, lægger Dansk Folkepartis Marlene Harpsøe ikke skjul på sin skuffelse.

- Jeg kan konstatere, at regeringen meget hårdnakket fastholder omprioriteringsbidraget på erhvervsskolerne. Det er vi ikke begejstrede for, og det vil vi gerne have sløjfet allerede fra næste år, siger Marlene Harpsøe.

Når erhvervsskolerne ikke får de fulde to milliarder kroner, er det fordi, regeringen vil bruge 600 millioner fra erhvervsskoleudspillet til at styrke folkeskolernes og 10. klassernes fokus på praktiske fag, statslig støtte til erhvervsskolerne i form af eksempelvis kampagner og kommunernes mulighed for at købe forløb på erhvervsskolerne.

Regeringen indkalder nu samtlige partier i både erhvervsskolereformen og folkeskolereformen til forhandlinger om det nye udspil.