Regeringen arbejder på kompensation for mindst 110.000 corona-ramte danskere

Arbejdsgivere skal have mulighed for at få refunderet løn eller sygedagpenge fra dag ét, hvis medarbejdere er syge med Covid-19.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fremsætter lovforslaget i dag. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)

Regeringen forbereder sig på, at tusindvis af danskere bliver syge eller på anden måde ramt af coronavirus og sygdommen Covid-19.

Det fremgår af et lovforslag, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fredag fremsætter i Folketinget. Forslaget giver arbejdsgiverne refusion for løn eller sygedagpenge allerede fra første dag, hvis fraværet skyldes Covid-19.

Bemærkningerne til lovforslaget viser, at der efter regeringens skøn vil være brug for kompensation for 110.000 danskere.

- Det er et skøn baseret på de scenarier, som Sundhedsstyrelsen opererer med. Det kan være flere – det håber vi ikke, det kan også være færre. Men som vi har set sygdommen udvikle sig andre steder, må vi forberede os på nogle af de værste scenarier, og det tager vi højde for her, siger Peter Hummelgaard.

Der er sat 1,7 milliarder kroner af til kompensation for corona-ramte.

Ekstraordinær situation

Forlaget er en hjælp til virksomheder, der bliver ramt af Covid-19. Det indebærer, at arbejdsgivere kan få refunderet udgifter til løn eller sygedagpenge fra første dag, hvis fraværet skyldes sygemeldinger, der er relateret til coronavirusset.

Det kan både være folk, der er syge med Covid-19 eller sendt i karantæne af sundhedsmyndighederne.

Som reglerne er i dag, får arbejdsgiverne først refusion efter 30 dage.

- Vi står i en ekstraordinær situation, som kan blive økonomisk vanskelig for både lønmodtagere, arbejdsgivere og selvstændige, siger Peter Hummelgaard Thomsen.

Han mener også, at forslaget kan hjælpe lønmodtagere, da det kan forhindre, at virksomheder må fyre.

Statsminister Mette Frederiksen opfordrede os til at stå sammen (men ikke for tæt), på et langt pressemøde onsdag aften:

- Det kommer lønmodtagerne til gavn, fordi arbejdsgiveren beholder lønmodtagere som ansat i sygemeldingsperioden. Og så siger vi, at det er en helt ekstraordinær situation, så der er ikke nogen periode, hvor arbejdsgiveren betaler for den omkostning, siger Peter Hummelgaard.

Forslaget forventes vedtaget i næste uge.

Folketinget arbejder fredag også med andre dele af de økonomiske hjælpepakker som følge at indsatsen for at bremse coronasmitten.

Skatteminister Morten Bødskov fremlægger lovforslag, der vil udsætte virksomheders betaling af moms og skat.

Det forventes også endeligt vedtaget i næste uge.

FacebookTwitter