Regeringen barberer et år af eget udspil til udenlandske studerende

Udenlandske studerende skal have lov til at blive i Danmark i to år efter endt eksamen – for et år siden lagde regeringen op til tre år.

(© colourbox)

Tre skridt frem og et tilbage.

De Radikale har i flere år, og senest i forbindelse med vækstpakken sidste op, lagt op til, at udenlandske studerende uden for EU, kan blive i Danmark i tre år efter endt eksamen.

Men nu skærer regeringen et år af sit eget udspil.

Udenlandske studerende får mulighed for at blive i Danmark i to år - mod et halvt år i dag - når de er færdige med deres uddannelse her i landet.

Venstre undrer sig

Det bliver nu præsenteret som en del af den internationale rekrutteringsstrategi, som skal tiltrække kvalificeret arbejdskraft til Danmark og altså fastholde dem, der allerede er her.

Det manglende år undrer Venstres forskningordfører, Esben Lunde Larsen.

- Jeg havde en klar forventning om, at man var i gang med at give de tre års ophold, som regeringen allerede lovede sidste år. Det handler om, hvorvidt udenlandske studerende kan stadfæste deres livsgrundlag og derfor er det vigtigt, siger han.

R: Bedre løsning

I regeringen mener man ikke, at to år er dårligere end tre. For de færdiguddannede får nu mulighed for at etablere en virksomhed, siger de radikales uddannelsesordfører Lotte Rod.

- Det er en bedre idé at åbne for, at man også selv kan starte en virksomhed og vi mener godt, man kan gøre inden for to år, siger Lotte Rod.

Efter de to år gælder almindelige regler for ophold i Danmark.

Regeringen lancerer torsdag deres samlede strategi for, hvordan Danmark skal rekruttere højtuddannet arbejdskraft til landet.