Regeringen bekræfter: Betalingsringen bliver droppet

Regeringen præsenterer i dag deres plan for billigere billetter i den offentlige transport. Pengene kommer fra dyrere leasingbiler. Betalingsringen er droppet.

Billigere busbilletter, dyrere leasingbiler og farvel til betalingsringen. Sådan lyder overskrifterne i den længe ventede plan, som regeringen fremlægger i dag.

- Det blev ikke en folkesag. Det var det aldrig. Derfor nedsætter vi en kommission, siger Villy Søvndal til DR Nyheder.

Billigere billetter

Regeringen lægger op til at investere 500 millioner kroner i offentlig transport. Samtidig vil man bruge 500 millioner kroner på billigere billetter i busser og tog.

- Det afgørende for os var at sikre vores valgløfte om bedre og billigere trafik. Det ville vi gerne have gjort med en trængselsring, men den blev ikke til noget. Vi har nu valgt at gøre det på den måde, det kunne lade sig gøre på - nemlig på billigere offentlig transport, siger Villy Søvndal.

Strid undervejs

Villy Søvndal lægger ikke skjul på, at der har været uenighed i regeringen undervejs.

- Jeg synes, processen har været for lang. Vi skulle have gjort det her hurtigere. Vi har kæmpet alt hvad vi kunne. Vi har ikke nået det hele, sådan er det jo i livet, siger SFs formand.

Striden har stået mellem S og SF, som har haft hver deres planer for betalingsringen. Samtidig var der stor modstand i særligt Socialdemokraternes bagland.

- Det lykkedes, men det er klart, at når man kæmper, så kæmper man. Men nu skal vi videre herfra, siger Villy Søvndal.

Dyrere leasingbiler

Pengene til de billigere billetter bliver hentet ved at stramme reglerne for privatleasing af biler. Ifølge regeringen har privatleasing taget overhånd, og man vil hente 1 milliard kroner ved at gøre privatleasing mindre fordelagtigt.

- Brugen af privat leasing har nået et omfang, som aldrig var tiltænkt. Det strammer vi op på, siger Villy Søvndal.

Stramningen gælder ikke for eksisterende leasingkontrakter, men kommer til at gælde for kommende kontrakter. Regeringen kan ikke oplyse præcist, hvor meget dyrere det bliver at lease for privatkunder. Men man lægger ikke skjul på, at det bliver dyrere at lease.

- Det er klart, at når vi går ind og strammer op, så gør vi op med nogle af de privilegier, der har været, siger Villy Søvndal til DR Nyheder.

FacebookTwitter