Der er tale om et svigt.
Det mener SF i hvert fald, når regeringen lader forliget bag minimumsnormeringerne ophøre.
- Vi havde afsat en stor pulje penge til at uddanne flere pædagoger og til at sørge for, at det personale, der er sammen med vores børn ude i daginstitutionerne, faktisk er uddannet, siger børneordfører for SF Jacob Mark.
- Og det er den pulje, regeringen siger nu alligevel ikke skal gå til daginstitutionerne og til børnene, og det, mener jeg, er et svigt, tilføjer han.
For selvom minimumsnormeringerne er sikret ved en lov, som træder i kraft 1. januar, så er der en anden del af forliget, som ikke er sikret på samme måde.
Nemlig penge, der skulle sikre bedre uddannet pædagogpersonale i daginstitutionerne.
I forliget står det nemlig, at der fra 2023 til og med 2025 er afsat 500 millioner kroner til bedre uddannet personale i daginstitutionerne, så for eksempel en voksen pædagogmedhjælper kan uddanne sig til pædagog.
Også De Radikale er utilfredse
Men det er ikke længere muligt at få en garanti for, at de beløb, der ellers var aftalt, bliver afsat med finansloven for 2023, som regeringen endnu har til gode at præsentere.
Der var ellers afsat 100 millioner kroner i 2023 til netop opkvalificering af personale i forliget med minimumsnormeringer.
I stedet lyder det fra børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), at regeringen er i gang med at kigge på "hvor mange penge der er mulighed for at sætte af til at sikre uddannelsesløftet".
Og det er altså det, der vækker vrede hos SF og De Radikale.
- Vi kæmpede i Radikale Venstre for, at børnene ikke bare skal have flere voksne, men uddannede pædagoger. Derfor var det vigtigt for os, dengang vi lavede minimumsnormeringerne, at der også var midler til at uddanne flere pædagoger, siger Lotte Rod, der er børne- og undervisningsordfører for De Radikale.
Hun henviser til, at De Radikale gerne ville have brugt midlerne på at lave uddannelsesstillinger i daginstitutionerne for at uddanne de ufaglærte pædagogmedhjælpere.
'Det er et langt større problem'
Ifølge Mattias Tesfaye kigger regeringen på den del, der handler om at uddanne de de voksne ufaglærte pædagogmedhjælpere, når de skal afsætte penge på den kommende finanslov.
- Under alle omstændigheder er det jo muligt at uddanne sig til pædagog - også som voksen, siger han og tilføjer:
- Det, vi diskuterer, er, hvor mange ekstra penge vi skal afsætte til at pædagogmedhjælpere, der allerede er ansat, får mulighed for at få en lidt forkortet uddannelse, fordi de har noget erfaring med i baggagen. Det konkrete beløb, det kan vi give, når finansloven er fremlagt.
Men sådan mener SF's Jacob Mark altså ikke, at tingene bør hænge sammen.
- Vi har jo afsat en stor pulje til det. Så hvis regeringen - ja, undskyld mig, bare holdt fingrene væk fra de penge og lod dem komme ud til børnene i stedet for at bruge dem på skattelettelser, så ville det være en rigtig god start.
Men for Mattias Tesfaye har verden tilsyneladende ændret sig en smule, siden Socialdemokratiets etpartiregering indgik et forlig med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet.
Han mener, at det største problem er, at når kommunerne søger nye pædagoger, er der ingen, der søger stillingerne.
- Det er et langt større problem, end hvor mange penge, der bliver afsat, siger han.