Regeringen: Dømte bandemedlemmer skal miste kontanthjælpen

Det skal have konsekvenser for ens offentlige ydelser, hvis man er dømt for banderelateret kriminalitet.

Dømte bandemedlemmer skal ned på den lavest mulige offentlige ydelse, mener regeringen. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Man skal ikke kunne være bandemedlem og modtage offentlig ydelse samtidig, mener regeringen og Dansk Folkeparti.

I kampen om at komme bandekriminaliteten til livs vil regeringen nu se nærmere på de mange bandemedlemmer, der er på kontanthjælp.

Det fortæller beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til TV2:

- Er man bandemedlem, og bliver man dømt for banderelateret kriminalitet, så skal det have konsekvens i forhold til ens offentlige ydelser.

- Jeg går efter, at man efter at have udstået sin straf skal ned på en ydelse, som minder om integrationsydelse - altså den lavest mulige ydelse.

I september kunne Radio24syv berette, at flere end tre ud af fem bandemedlemmer sidste år modtog kontanthjælp.

Tal fra Rigspolitiet og Skat, som radiostationen fik aktindsigt i, viser, at 228 ud af de 358 personer, der 1. maj 2017 var opført i politiets banderegister, fik udbetalt kontanthjælp i løbet af 2016.

Det fik dengang Dansk Folkeparti til at kræve kontanthjælpen frataget samtlige bandemedlemmer - også selv om de lever op til kravet om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Forsker: Lav ydelse kan medføre mere kriminalitet

Over for TV2 foreslår DF lørdag at give dømte bandemedlemmer en karantæne på fem år, hvor de ikke kan modtage kontanthjælp.

Men en fratagelse af offentlig støtte vil gøre det endnu sværere for bandemedlemmer at forlade det kriminelle miljø, advarer Line Lerche Mørck, der er forsker i bandeintervention ved Aarhus Universitet.

Hun frygter, at bandemedlemmerne vil lave endnu mere kriminalitet for at kunne finansiere deres liv, hvis de mister en stor del eller hele deres offentlige ydelse.

Samtidig er kontanthjælpen myndighedernes mulighed for at holde en kontakt til de unge kriminelle, betoner hun over for TV2:

- De unge mennesker har en kontakt til jobcentret, når de skal op og modtage deres hjælp.

- Ved at fratage dem det mister de den sidste kontakt til systemet. Den kontakt, der kan være nerven i forhold til at få dem ud af bandemiljøet og få dem videre i et godt liv.

Hen over sommeren og efteråret har der været en lang række skudepisoder i København. Torsdag eftermiddag blev en 22-årig mand dræbt, da maskerede mænd på knallert affyrede skud ved MjølnerparkenNørrebro.

Skuddrabet var det tredje på mindre end to uger, som politiet forbinder med bandekonflikten.

/ritzau/