Regeringen dropper ambitiøs skatteplan

Statsministeren vil i stedet indgå en mindre aftale om skat med Dansk Folkeparti.

Regeringens ambitioner om at forhandle en ambitiøs skattereform på plads med Dansk Folkeparti droppes i denne omgang.

Det meddeler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde i Statsministeriet, der blev indkaldt med kort varsel.

- Vi må sande, at vi ikke kan indfri ambitionen om at give familierne lidt mere luft i husholdningerne, siger Løkke.

I stedet lægger statsministeren op til at forhandle en hurtig - og mindre - aftale på plads, der skal løse det såkaldte samspilsproblem, der betyder, at det for visse mennesker ikke kan betale sig at spare op til pensionen. Desuden skal skatten for de lavest lønnede danskere sænkes.

Penge til det er skaffet i tidligere aftaler om en lavere integrationsydelse og et kontanthjælpsloft. Desuden blev der i sommer indgået en aftale, der skal få danskerne til at blive længere tid på arbejdsmarkedet. Der er tale om et samlet beløb på cirka 3,5 milliarder kroner.

Dermed kommer en skatteaftale ikke til at bestå af topskattelettelser, en hævet topskattegrænse eller et forhøjet loft over beskæftigelsesfradraget, som regeringen ellers i første omgang havde lagt op til.

Afkobles fra udlændinge

Forhandlingerne om skat bliver ifølge statsministeren afkoblet fra forhandlingerne om de udlændingestramninger, som Dansk Folkeparti har krævet, og som støttepartiet vil have som betaling for at stemme for skattelettelser.

- Regeringen vil gerne drøfte udlændingepolitik med Dansk Folkeparti, men det skal være på udlændingepolitikkens præmisser. Så vi laver den udlændingepolitik, Danmark har brug for, og den vi kan stå inde for.

- Og ikke for at indfri en ambition på et helt andet område om, at skatterne skal sættes ned, siger statsministeren.

Dansk Folkeparti har krævet et paradigmeskifte i udlændingepolitikken, men forløbet om de forhandlinger risikerer at trække i langdrag, vurderer Løkke.

- Vi risikerer at blokere for andre nødvendige beslutninger, siger statsministeren.

Regeringens retræte kommer efter et dramatisk forløb, der kulminerede kort før jul, da Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, kravlede ned fra træet og stemte for finansloven efter på højest usædvanlig vis at have truet med det modsatte.

Statsministeren flere gange udtalt, at han er enig med Dansk Folkeparti, der har krævet et paradigmeskifte i udlændingepolitikken og mener, at folk på midlertidigt ophold i Danmark på længere sigt skal vende hjem.

Løkke har dog heller ikke lagt skjul på, at han finder det mærkværdigt, at en aftale om en skattereform skal kædes sammen med udlændingestramninger. Den sammenkobling findes nu ikke længere.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter