Tema Udflytning af arbejdspladser

Regeringen dropper en enkelt udflytning efter kritik

Statens Værksteder for Kunst skal efter store diskussioner alligevel ikke flyttes til Helsingør, men får heller ikke lov at blive i København.

Statens Værksteder For Kunst skal alligevel ikke flytte til Helsingør, men planen er dog stadig at rykke institutionen ud af København. Lige nu ligger det på Christianshavn og er fotograferet torsdag den 17. december 2015. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Det har givet anledning til stor forundring og kritik, at regeringen ville flytte Statens Værksteder for Kunst fra København til Kronborg i Helsingør.

Blandt andet derfor dropper Venstre-regeringen nu den planlagte flytning, som var en del af regeringens samlede plan om at flytte næsten 4.000 statslige arbejdspladser ud af hovedstaden.

- Vi kommer ikke til at kaste gode penge efter dårlige. Hvis det er meget, meget dyrt - og uforholdsmæssigt - så vil vi selvfølgelig også se på det, siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) på et pressemøde.

Udflytning af arbejdspladser

Regeringen vil flytte 3900 statslige arbejdspladser fra København til kommuner rundt om i landet. Det skal skabe en bedre balance mellem hovedstaden og provinsen. Regeringen siger nu, at planen vil koste 944 millioner kroner i stedet for de 400 millioner, som var afsat i finansloven for 2016.

Gå til tema

- Det har vi gjort under den konsolidering, der nu har været, og derfor har vi besluttet, at udflytningen af Statens Værksteder for Kunst til Helsingør ikke kommer til at ske, siger han.

Skal fortsat ud af København

Ministeren understreger dog, at Statens Værksteder for Kunst fortsat skal flyttes ud af København.

- Det betyder ikke, at Statens Værksteder for Kunst bliver i København. Statens Værksteder for Kunst vil blive flyttet et andet sted hen i landet, men vi er endnu ikke i stand til at placere Statens Værksteder for Kunst. Det vil vi vende tilbage til, siger Troels Lund Poulsen.

Kulturminister Bertel Haarder (V) skal nu stå i spidsen for at finde en anden lokalitet til Statens Værksteder for Kunst.

En række kunstnere protesterede før jul i Politiken kraftigt mod den planlagte flytning af Statens Værksteder for Kunst til Helsingør. De frygtede blandt andet, at man ville ødelægge det faglige miljø, som man har opbygget over mange år.

Samtidig skønnede Bertel Haarder, at udflytningen af de i alt otte medarbejder på Statens Værksteder for Kunst ville blive relativt omkostningsfuld:

124 millioner kroner ville det koste, viste kulturministerens skøn i december.