Regeringen dropper endnu en problemsag: Foreninger undgår moms-sparekniven

Regeringen har ikke flertal for sit forslag om at droppe momsrefusion til foreninger. Nu trækkes forslaget.

Forslaget om at spare på momsrefusionen ville ramme frivillige foreninger - og som vist her - Spejdernes Lejr. (Foto: Anders Brandt-Jacobsen © Scanpix)

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) trækker nu forslaget om besparelser på momskompensationen til foreninger.

Det oplyser han i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

- Der har været massiv kritik af forslaget om at spare på momskompensationen, og den kritik har vi lyttet til. Derfor har vi taget besparelsesforslaget af bordet, sådan at ordningen fortsætter, skriver skatteministeren.

Beslutningen om at trække forslaget kommer efter, at både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har meddelt regeringen, at man ikke vil være med til en aftale.

Men regeringen vil ikke fuldstændig lukke for at skrue ordningen sammen på en anden måde, for der er ikke penge til at køre den videre i samme gear som hidtil, skriver Karsten Lauritzen.

- Selvom regeringen nu trækker besparelsesforslaget, er der fortsat det problem, at der kommer flere og flere ansøgere til den samme pose penge. Det betyder selvfølgelig, at der bliver der færre penge til den enkelte modtager. Derfor vil se på, om ordningen kan indrettes på en klogere måde fra 2019 og frem, skriver han.

Venstrefolk på stribe undsagde forslag

Sagen har vakt opsigt på Christiansborg, fordi en række af Venstres egne folketingsmedlemmer har ytret sig negativt om forslaget. Både socialordfører Carl Holst, folketingsmedlem for Venstre Britt Bager, tidligere minister Eva Kjer Hansen og det mangeårige Venstre-medlem Jan E. Jørgensen har kritiseret besparelsen.

Regeringen havde oprindeligt ønsket at afskaffe ordningen fra årsskiftet.

Flertallet for at få gennemført besparelserne forsvandt, da både Dansk Folkeparti og senest Socialdemokratiet i eftermiddags takkede nej til at støtte forslaget. I Socialdemokratiet kritiserer finansordfører Benny Engelbrecht, at regeringen ville føre en "noget-for-noget"-politik.

- Vi synes, det er rigtig godt, at det frivillige Danmark går fri af den besparelse, man havde lagt op til, siger han og uddyber så regeringens forslag.

- Man havde sagt til os, at vi skulle anerkende at der skulle laves en besparelse på momsrefusionsordningen for at vi kunne være med til at lave en aftale omkring genopretningen af Skat. Vi synes, det er en mærkelig omgang Christiansborgfnidder at blande de to ting sammen, og derfor har vi meddelt regeringen, at det vil vi ikke være med til, siger han.

Ordningen blev indført i 2007 af VK-regeringen og Dansk Folkeparti. Var forslaget blevet gennemført, ville de frivillige foreninger samlet have mistet 155 millioner kroner.