Regeringen dropper lastbilafgift for 750 millioner

Lastbiler slipper for at betale kørselsafgifter. Det bliver et centralt element i regeringens konkurrenceevnepakke, der ventes at blive præsenteret i næste uge.

Regeringen og skatteminister Holger K. Nielsen har besluttet at droppe den længe planlagte lastbilafgift. (Foto: © Jens Nørgaard Larsen)

For første gang løfter regeringen nu sløret for indholdet af den kommende pakke til erhvervslivet. Regeringen har besluttet at droppe den længe planlagte lastbilafgift, der efter planen skulle træde i kraft i 2015.

Dermed mister staten de 750 millioner kroner om året, som afgiften skulle indbringe, ved at lastbiler skulle betale 1,50 kroner pr. kørte kilometer.

- Det, vi er optaget af, det er, at der skal skabes job i den private sektor, og derfor har vi så besluttet at vi fjerne den lastbilafgift, som Lars Løkkes regering har indført, siger SF´s skatteminister Holger K. Nielsen til DR Nyheder.

Han tilføjer dog, at regeringen ikke har afskåret sig fra at indføre kørselsafgifter på et senere tidspunkt.

Aftalebrud

Planerne om at indføre en kørselsafgift for lastbiler blev besluttet tilbage i 2009. Og pengene er allerede brugt på skattelettelser som led i en skattereform fra 2009. Derfor skal regeringen nu ud og finde de manglende 750 millioner kroner et andet sted. Hvor det bliver, har skatteministeren i dag ikke noget bud på.

Enhedslisten mener regeringen begår aftalebrud og henviser til, at der i finanslovsaftalen fra 2011 står, at lastbilafgiften skal indføres på et mere ambitiøst niveau, end der oprindeligt var lagt op til - og at det øgede provenu skulle bruges på den kollektive trafik.

- Det er hvert fald ikke grønt. Det her et led i at forgylde dem i erhvervslivet, der har allermest, siger Enhedslistens skatteordfører Frank Aaen.

Ifølge DR Nyheders oplysninger vil regeringen præsentere sin konkurrenceevnepakke i næste uge. I regeringens overvejelser indgår også en beskæring af den såkaldte nox-afgift, erfarer DR.