Regeringen dropper nulvækst: Poster 22 milliarder i offentligt forbrug

Venstre-regeringen lægger i deres 2025-plan op til en vækst i det offentlige forbrug på 0,5 procentpoint i 2025. Positivt tegn fra Venstre, mener DF.

I blå blok er der stor uenighed om netop væksten i det offentlige forbrug. (Arkivfoto) (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Stik imod regeringens bebudede planer om nulvækst i det offentlige forbrug lægger regeringen nu op til en vækst på 0,5 procent.

Regeringens 2025-plan, som bliver fremlagt i morgen, lægger nemlig op til, at der skal bruges 22 milliarder kroner mere på velfærd i år 2025, end det er tilfældet i dag. Det løftede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sløret for, da han til aften holdt tale på Facebook.

Det svarer til en årlig vækst i det offentlige forbrug på 0,5 procentpoint – og det er altså langt fra den nulvækst, som Venstre gik til valg på.

- I har tidligere hørt mig sige, at verdens største offentlige sektor ikke skal være større. Men fordi vi nu skaber et råderum ved at træffe ansvarlige beslutninger, kan vi fremover få råd til en lille offentlig vækst hvert år. De ekstra milliarder skal vi bruge, hvor det for alvor gør en forskel, lød det fra statsministeren.

DF: Det går i vores retning

Mens Dansk Folkeparti har argumenteret for en vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent om året, har De Konservative og Liberal Alliance presset på for nulvækst. I Dansk Folkeparti vækker væksten derfor glæde:

- Det er positivt, at også Venstre kan se, at der er behov for en lille, moderat vækst, hvis vi skal opretholde det velfærdssamfund, som vi kender i dag, siger partiets finansordfører René Christensen og fortsætter:

- Det peger i vores retning. Og så er det interessante selvfølgelig, hvordan man finder pengene.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra statsminister Lars Løkke Rasmussen om planerne for væksten i det offentlige forbrug, men blandt andet i 2012 sagde han på Venstres landsmøde:

- Betyder det, at Venstre nu går ind for nulvækst i den offentlige sektor? Ja, det er vores udgangspunkt.

Kvart million danskere skal i arbejde

Tidligere i dag er det også kommet frem, at regeringen vil finde 65 milliarder kroner frem mod 2025 og samtidig sende næsten en kvart million flere personer i beskæftigelse i samme periode.

Også det vil fremgå af den længe ventede 2025-plan, som statsminister Lars Løkke Rasmussen i morgen vil løfte hele sløret for på et pressemøde, oplyser Statsministeriet til DR Nyheder.

Lars Løkke Rasmussen vil i 2025-planen fremsætte et såkaldt 'vækstmål' om, at der skal findes 65 milliarder kroner frem mod 2025.

Det vil ifølge regeringen betyde, at Danmark kan holde trit med velstandsudviklingen i nabolandene Sverige og Tyskland.

Der vil i regeringens 2025-plan blive præsenteret en konkret plan, som skal anvise, hvordan man vil finde mere end to tredjedele - cirka 43 milliarder kroner - af de i alt 65 milliarder kroner frem mod 2025.

Det står mandag aften endnu ikke klart, hvordan regeringen vil finde pengene og sende næsten en kvart million flere i arbejde, og det har i dag ikke været muligt at stille spørgsmål til statsminister Lars Løkke Rasmussen om planen.

Facebook
Twitter