Regeringen dropper plan om at spare på friskoler

Socialdemokratiet kan ikke finde opbakning til forslag om at spare på friskoler.

Finansminister Nicolai Wammen (S) dropper regeringens plan om at spare på tilskuddet til landets friskoler. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Regeringen dropper forslaget om at spare 300 millioner kroner årligt på landets fri- og privatskoler.

Det siger finansminister Nicolai Wammen (S) i dag efter forhandlinger om finansloven for næste år.

- Det er der ikke enighed om blandt de partier, som vi forhandler med. Derfor kommer det ikke til at indgå i de videre forhandlinger, at vi ønskede at spare 300 millioner kroner årligt på landets fri- og privatskoler, siger Nicolai Wammen.

Regeringen foreslog i finanslovsudspillet for næste år at sætte den såkaldte koblingsprocent ned fra 76 til 71 procent og på den måde finde omkring 300 millioner kroner årligt, som i stedet skulle bruges til folkeskolen.

Koblingsprocenten angiver, hvor stort et statstilskud en fri grundskole modtager pr. elev sammenlignet med den gennemsnitlige elevudgift i folkeskolen. Og dét tilskud skulle altså ifølge regeringen være mindre.

- Vi synes, at det ville være rimeligt, hvis man tog den forhøjelse af tilskuddet til fri- og privatskolerne, som blev givet under den tidligere regering, og brugte til noget andet, der kunne komme vores børn til gode.

Glade støttepartier

Ingen af regeringens støttepartier har bakket op om forslaget. Derfor var de tilfredse med meldingen efter dagens forhandlinger.

- Det faldt os dybt for brystet, at man kunne foreslå nye uddannelsesbesparelser og særligt på en skoleform, som mange danskere er glade for. Derfor er det også et godt første skridt i den rigtige retning af en mere børne- og uddannelsesvenlig finanslov, at det er blevet taget af bordet i dag, siger de radikales politiske leder, Morten Østergaard.

Også SF og Enhedslisten er glade for nyheden, men påpeger, at der fortsat skal findes penge til folkeskolen andre steder fra.

- Det betyder jo, at der er nogle friskoler, der kan ånde lettet op, og som ikke skal se frem til forringelser. Samtidig med, at vi stadig diskuterer, hvordan vi finder ekstra penge til vores folkeskole, siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

- Vi har jo stadig et råderum, og vi har en forhandlingsreserve på 2,1 milliarder kroner, som vi jo blandt andet kan bruge til folkeskolen, siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr.