Regeringen en stemme fra udlændinge-nederlag

Regeringen var kun en stemme fra nederlag i afstemning om udlændingeloven. Tre Venstre-medlemmer gjorde oprør og ord som "abebur" og "svinsk" indgik i den hidsige debat i salen.

"En debat i et abebur" kaldte DF's Jesper Langballe Folketingets udlændingedebat, mens Folketingets formand forbløffet så til. Regeringen undgik med nød og næppe et nederlag, da tre V-folk gjorde oprør. (Foto: DR © DR)

Regeringen var kun en enkelt stemme fra at lide nederlag, da Folketinget torsdag endeligt stemte om en ændring af udlændingeloven: Resultatet var 56 ja og 54 nej. Hvis det var blevet 55-55, var forslaget efter reglerne faldet.Bag det truende nederlag stod tre Venstre-medlemmer, der gjorde oprør og stemte imod. Forslaget truede efter deres mening religionsfriheden, og det ville de ikke være med til, havde de på forhånd meddelt.Dansk-krav til fremmede præsterLovforslaget var fremsat af integrationsminister Rikke Hvilshøj. Det indebar blandt andet, at der skal indføres en indvandringsprøve for udlændinge, som vil have opholdstilladelse som ægtefælle-sammenførte eller som "religiøse forkyndere".Det var det sidste, der fik de tre Venstre-MF'ere til at springe fra. En prøve i dansk og i viden om Danmark er urimelig overfor udenlandske præster, der vil virke i Danmark, sagde de. Det krav strider mod religionsfriheden.

Hvis fire V-folk havde gjort oprør, var forslaget faldet. Nu blev det 56-54. (Foto: DR © DR)

Har gjort oprør førDe tre oprørere var Eyvind Vesselbo, Birthe Rønn Hornbech og Britta Schall Holberg. De har tidligere demonstreret, at de ikke er bange for at gå mod partilinien, hvis deres samvittighed byder dem det.At deres aktion var så tæt på at føre til nederlag for regeringen, skyldtes et samspil mellem tilfældigheder, fremmøde i salen og manglende "clearing" mellem partierne, hvor de gennem aftaler afstemmer deres fravær ved afstemninger.Tørklæder og nazismeUdlændingedebatten blev iøvrigt overordentlig hidsig og følelsesladet. Oppositionen var forarget over, at Dansk Folkepartis Søren Krarup satte lighedstegn mellem tørklæde og nazisme - en udtalelse han vedstod sig:- Tørklædet er et totalitært symbol, på linie med symboler, som vi kender fra nazismen og kommunismen, erklærede Søren Krarup i debatten."Abebur" og "svinsk"Hans fætter, DF's Jesper Langballe, støttede ham:- Denne debat minder om en debat i et abebur. Den koger jo over med uvidenhed, erklærede Jesper Langballe.Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr måtte indkassere en påtale for sin sprogbrug, da han kaldte Krarups udtalelser for usædvanlig "svinske" og usædvanligt selvhøjtidelige.

Facebook
Twitter