Regeringen ender i dag i mindretal om finansiering af fængsler i Kosovo: Minister langer ud efter K, V og DF

Jeppe Bruus kommer i mindretal i sag om finansiering af blandt andet fængselspladser i Kosovo.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) må lægge et lovforslag i Folketingssalen igen i efteråret. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

En aftale er alligevel ikke altid en aftale i politik.

Det mener i hvert fald skatteminister Jeppe Bruus (S), for i dag er han efter flere ugers tovtrækkeri på vej i mindretal i Folketingssalen.

Det sker, når partierne skal stemme om finansieringskilden til flerårsaftalen for Kriminalforsorgen, der indeholder et af regeringens prestigeprojekter – fængselspladser til omkring 300 udvisningsdømte udlændinge på Balkan.

Det fremgik allerede af andenbehandlingen af sagen i Folketingssalen tirsdag, at regeringen formentlig ender i mindretal i dag.

Og både Dansk Folkeparti og Konservative har tidligere sagt, at de stemmer nej til finansieringen – selv om de selv har indgået aftalen tilbage i december.

- Dansk Folkeparti og Konservative løber fra den aftale, de har indgået, siger skatteminister Jeppe Bruus.

Da flerårsaftalen for Kriminalforsorgen blev forhandlet på plads i december, fik regeringen opbakning fra netop Dansk Folkeparti og Konservative foruden støttepartiet SF.

Her blev partierne enige om at finansiere dele af aftalen for Kriminalforsorgen med penge fra en ny moms på kunst og kultur.

Ifølge vurderinger fra Skatteministeriet og Justitsministeriet er Danmark ifølge en EU-dom forpligtet til at indføre den moms.

Alligevel må Jeppe Bruus se sig slået, når der skal stemmes i salen i dag, og dermed er Danmarks lovgivning ifølge ministerierne og ministeren i strid med EU-retten.

- Normalt er der jo en kerne af partier i Folketinget bestående af SF, Venstre, Socialdemokratiet, Konservative og Radikale Venstre, der - selv om de er uenige i substansen - er enige i, at dansk lov skal være i overensstemmelse med EU-retten. Det er der så nu et flertal, der mener, at det vil de stemme imod, siger Jeppe Bruus.

Partier er usikre på centralt argument

Argumentet, som Dansk Folkeparti og Konservative klamrer sig til for at stemme nej, selv om de har været med til at indgå aftalen, skal findes hos advokatfirmaet Gorrissen Federspiel.

For Skatteudvalget har advokatfirmaet nemlig lavet en vurdering af, om EU-dommen kræver, at Danmark indfører en kunst- og kulturmoms. Stik mod hvad embedsmændene i Skatteministeriet og Justitsministeriet er kommet frem til, fastslår de private advokater, at Danmark ikke behøver foretage sig noget.

- Det er vores vurdering, at EU-retten – i modsætning til, hvad der antages i lovforslaget – ikke stiller krav om at gøre meddelelse af licens til ophavsrettigheder momspligtig, når licensen meddeles af andre end forfatteren eller kunstneren selv, lyder det fra Gorrissen Federspiel.

Med andre ord er der forskellige opfattelser af, om det er nødvendigt med en ny moms på kunst og kultur eller ej.

Louise Schack Elholm, skatteordfører, V (Foto: ASGER LADEFOGED © Ritzau Scanpix)

Og det er også årsagen til, at Venstre ikke redder regeringen i det her tilfælde, siger Louise Schack Elholm, skatteordfører for Venstre.

- Jeg er ikke overbevist om, at ministeren har ret. Gorrissen Federspiel har udtalt det totalt modsatte af, hvad ministeren gør. Og derfor har vi en begrundet mistanke om, at det ikke er nødvendigt. Vi behøver ikke at gøre det, hvis vi ikke har fået en åbningsskrivelse fra EU, så det kan vi jo afvente, siger hun.

En åbningsskrivelse fra EU kommer, hvis dansk lov ikke er i overensstemmelse med EU-retten. Derfor beder Venstre ministeren om at vente med at se, hvad der sker. Kommer der en skrivelse, er Venstre indstillet på at sikre, at dansk lov overholder EU-retten, lyder det fra partiets skatteordfører.

Samme indstilling har Konservative, siger partiets politiske ordfører Mette Abildgaard.

- Vi har hele tiden sagt meget klart, at vi kun vil indføre den her moms, hvis vi er forpligtet til det af EU – og det er der meget, der tyder på, at vi ikke er. Derfor vil vi ikke bidrage til at gøre det dyrere at være dansker.

Mette Abildgaard, politisk ordfører, Konservative (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

- Så længe der er tvivl, vil vi gerne lade tvivlen komme skatteborgerne til gode, siger hun.

Heller ikke hos Dansk Folkeparti har de dårlig samvittighed over, at de stemmer regeringen ned i Folketingssalen. For i forhandlingerne var det en forudsætning for dem, at det var et krav fra EU, at Danmark indførte den nye kulturskat. Det siger partiets retsordfører Peter Skaarup.

- På alle mulige måder er forudsætningerne for det, regeringen har sagt i sagen, ophørt – og derfor kan vi selvfølgelig ikke stemme for det her lovforslag, siger han.

Må fremsætte forslaget i Folketingssalen igen til efteråret

Skatteminister Jeppe Bruus mener, at det er et overraskende skred på Christiansborg, at et parti som Konservative, der historisk er et regeringsparti, bryder med idéen om at hjælpe regeringen med at overholde EU-retten.

- Jeg skal arbejde for, at dansk lov er i overensstemmelse med EU-retten. Jeg må ikke sidde på hænderne, hvis jeg ved, at den forvaltning, der er af loven i dag, ikke er i overensstemmelse med EU-retten. Det plejer partierne bredt set at være enige om – også selv om de ikke synes, at det er behageligt at skulle stemme for, siger Jeppe Bruus.

Overrasker det dig, at der er nogle af de her partier, du nævner, der ikke stemmer for?

- Det synes jeg er dybt overraskende. Hvis Venstre og Konservative sad i regeringskontorerne, så kunne de ikke sidde og stemme imod, som de gør nu.

- På den ene side går de og siger, at de gerne vil indtage regeringskontorerne og være regeringsansvarlige partier, så er det jo fuldstændig uden sammenhæng med, at de stemmer imod, at Danmark overholder EU-retten.

Skatteminister Jeppe Bruus. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Men de beder dig om at afvente en åbningsskrivelse fra EU. Hvorfor gør du ikke bare det?

- Jeg må jo ikke sidde på hænderne og vente og se, hvad der så sker. Derfor smider jeg det her lovforslag i salen. Så kan jeg jo blive stemt ned, men så er jeg nødt til at genfremsætte det. Og det bliver så det første, jeg gør, når vi kommer over sommerferien, og Folketinget er samlet igen i oktober, siger Jeppe Bruus.

I forhold til finansieringen af blandt andet fængselspladserne i Kosovo skal de omkring 200 millioner kroner findes et andet sted. Fængselspladserne, som Danmark har indgået aftale med Kosovo om at leje, ligger omkring 50 kilometer fra hovedstaden Pristina.