Regeringen er enig i, at Claus Hjort Frederiksen skal retsforfølges for at røbe statshemmeligheder

Rigsadvokaten anbefaler, at rejse tiltale mod tidligere minister Claus Hjort Frederiksen (V). Nu skal Folketinget tage stilling til, om det skal kunne lade sig gøre.

Claus Hjort Frederiksen (V). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Regeringen mener, at Claus Hjort Frederiksen (V) skal retsforfølges for at røbe statshemmeligheder.

Det fortæller justitsminister Mattias Tesfaye (S) til DR Nyheder.

Udmeldingen kommer på baggrund af Rigsadvokatens indstilling til, at der bliver rejst tiltale mod Venstre-politikeren.

- Vores indstilling er, at vi skal følge den anmodning, der er fra Rigsadvokaten og have respekt for det faglige arbejde, som er blevet foretaget der, siger justitsminister Mattias Tesfaye (S).

Men for at der kan blive rejst tiltale, skal Folketinget først stemme for at ophæve Hjorts parlamentariske immunitet. Og dermed opfordrer regeringen altså til, at Folketinget gør lige netop det.

Den tidligere minister er sigtet for at overtræde straffelovens paragraf 109 om uberettiget videregivelse af højt klassificerede oplysninger.

Og ifølge Claus Hjort Frederiksen selv, er der tale om en rent politisk sag.

Han undrer sig over, at han gennem længere tid har gået rundt og sagt det, som har ført til sigtelsen - altså at sigtelsen ikke er faldet første gang, han har sagt det.

Derfor mener han, at regeringen må stå bag.

- Ordren til PET har været "rejs en sigtelse" og så har de sat nogle medarbejdere til at pløje Infomedia igennem og gå igennem, hvad jeg har sagt, siger han.

Det er en hård anklage mod regeringen?

- Ja, det er det. Men det er altså også en hård anklage at blive sigtet for landsforræderi, svarer han.

Lige præcis den anklage havde Mattias Tesfaye allerede tidligere på dagen, et klart svar på.

- Jeg vil gerne understrege, at hverken min forgænger, Nick Hækkerup, statsministeren eller andre medlemmer af regeringen har været indblandet i beslutningen om, at der skulle rejses en sigtelse, eller at der nu er en beslutning om, at der skal rejses tiltale, siger justitsministeren.

Kun få mennesker må kende til indholdet af sagen

Tesfaye har nu indkaldt partilederne til en fortrolig orientering, hvor de kan få at vide, hvad sagen drejer sig om, så de kan tage stilling til Hjorts immunitet, og give beskeden videre til deres folketingsgruppe.

Ifølge ministeren kommer det ikke til at ske, at hverken offentligheden eller alle folketingsmedlemmer får indsigt i, hvad sagen egentlig drejer sig om.

- Det kommer ikke til at være sådan, at 179 medlemmer får indsigt i de her sager, fordi det er meget klassificerede oplysninger, der er tale om, siger han.

Og det møder kritik fra Hjort selv - men også flere partier på Christiansborg.

For Claus Hjort Frederiksen er det afgørende, at hans folketingskollegaer kan tage stilling til hans immunitet på et oplyst grundlag - og dermed få den fulde indsigt i, hvad hans sag drejer sig om, siger han.

Det samme mener regeringens støtteparti Enhedslisten.

- Folketinget er nødt til at se tiltalen. Der skal være åbenhed om den, siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

Det er blandt andre DF, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Hjorts eget parti Venstre enige i.