Regeringen er klar med ny donation til Ukraine: 'Den største til dato'

Det er den tolvte donation fra Danmark til Ukraine siden invasionen.

Lars Løkke Rasmussen og Troels Lund Poulsen præsenterer en ny donation til Ukraine. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

11 gange har regeringen og Folketinget allerede præsenteret donationer til Ukraine.

I dag står regeringen så for 12. gang klar med donationer til det krigshærgede land. Og det er en donation, der ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen er "den største til dato" på samlet 5,8 milliarder kroner.

- Mange af de donationer, vi har givet indtil nu, har været ved at plukke fra vores egne lagre. De er ved at være tomme nu, så den donationspakke, vi laver her, er tilrettelagt i samarbejde med andre lande.

Det handler om at stille resurser til rådighed, der gør, at vi er i stand til at give ukrainerne det, de har brug for på et tidspunkt, hvor Ukraine - om end det går langsomt - faktisk har haft en vis succes på slagmarken, og hvor vi i den grad har brug for, at vi opretholder vores støtte til dem, siger Lars Løkke Rasmussen.

Kampvogne og ammunition

Donationen skal blandt andet sende kampvogne, infanterikampkøretøjer, ammunition til kampvogne og antiluftskyts til forsvaret i Ukraine.

Men hvad der helt præcist bliver sendt afsted, vil regeringen ikke gå i detaljer med. Det holder man "lidt overordnet", siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

- Men det er noget, der substantielt kommer til at gøre en forskel på slagmarken, siger han.

Milliarderne tages fra Ukrainefonden og doneres over tre år frem mod 2025. Størstedelen af milliarderne bruges dog allerede i år.

(ARKIV) Danmark vil donere 19 danske F-16-fly som dette til Ukraine. D (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Ifølge forsvarsministeren kan regeringen heller ikke komme nærmere ind på, hvad det er for et samarbejde, man har med andre lande for at få donationen afsted.

- Men det betyder, at vi laver samarbejder med nogle af dem, som også har interesser i at støtte ukrainerne, siger han.

Langvaring investering i Ukraine

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen understreger, at det er vigtigt, at de investeringer, som Danmark laver i Ukraine, kommer til at være flerårige. Der skal nemlig ikke være nogen tvivl om, at Danmark støtter uanset, hvordan krigen ender.

- Vi har den tilgang at uanset om krigen vil slutte lykkeligt, så vil der fortsat være brug for at investere i Ukrainsk sikkerhed, siger han.

Desuden mener han, at det er et vigtigt signal at sende til Rusland.

- Fordi der er ingen tvivl om, at Putins strategi er at sidde og vente på, at vi taber interessen og begynder at interessere os for andre ting, og det vil vi ikke risikere.

De nye donationer er den seneste i en længere række, der blandt andet har sendt Leopard-1 kampvogne til Ukraine. Der er også planer om at sende danske F-16-kampfly afsted.