Regeringen er klar med redningsplanke til Mint og andre udviste børn

Den thailandske pige Mint og 82 andre udviste børn får ny chance for familiesammenføring.

Mint med sin mor og stedfar (privatfoto). (© (c) privatfoto)

14-årige Atcharapan 'Mint' Yuangyai blev sidste år kendt landet over, da hun blev udvist fra Danmark.

Myndighederne vurderede, at hun var "uintegrerbar" - på trods af, at hun både snakkede dansk og gik på en dansk skole. Og det skabte røre - også på Christiansborg.

I sidste måned vendte Mint tilbage til Danmark - men på et turistvisum, der udløber i midten af januar. Så nu håber både Mint og hendes thailandske mor og danske stedfar, at et nyt lovforslag fra regeringen når at falde på plads inden da.

Lovforslaget giver nemlig en helt særlig mulighed for, at Mint og 82 andre udviste børn kan søge om familiesammenføring på ny.

- Det vil jo betyde, at vi kan få ro på vores familieliv og se fremad i stedet for at spekulere på, hvornår deadline er næste gang. Det vil være kæmpestort, siger Mints danske stedfar, Frank Thøgersen.

Med de nye regler skal børnene ikke længere igennem en integrationsvurdering. I stedet får deres forældre en frist på tre måneder til at søge om familiesammenføring.

Minister: Rydder op efter lovgivning, der ikke gav mening

Det var de borgerlige partier og Socialdemokratiet, der i 2016 strammede reglerne for familiesammenføring, så alle børn over otte år skulle gennemgå en såkaldt integrationsvurdering. Loven blev hastet igennem Folketinget på tre dage.

Siden har medierne med jævne mellemrum kunnet berette om børn, der har måttet forlade familie, klassekammerater og fodboldtræning, fordi de har fået afslag på deres ansøgning om opholdstilladelse.

Med det nye lovforslag vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) "få ryddet op efter noget lovgivning, som ikke rigtig gav mening":

- Jeg har sagt fra start, at vi skal have en stram udlændingepolitik, men den skal jo ikke være skør. Og her er der altså nogle børn, der er endt i en situation, hvor de har fået afslag på opholdstilladelse. Det betyder, at de ikke kan bo hos deres familier her i Danmark, og det tror jeg aldrig har været meningen.

Det har aldrig været tanken at forhindre børn i at bo hos deres familier i Danmark, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Jeg håber virkelig, at det kan træde i kraft 1. januar, for det vil betyde, at Mint og en række andre børn får mulighed for at søge igen og få en opholdstilladelse – hvis de ellers lever op til betingelserne, siger ministeren.

Han erkender, at de nuværende regler - som han selv har været med til at indføre - ikke har fungeret.

- Myndighederne har foretaget en vurdering i hver enkelt sag, og det var ikke altid til at forklare, hvorfor den vurdering nogle gange faldt ud med et afslag. Jeg kunne i hvert fald ikke forklare det, og så kunne jeg ikke forsvare det, siger Tesfaye.

- Så nu har vi lavet en meget klar regel om, at hvis man bliver gift med en udenlandsk kvinde – sådan er det typisk – og kvinden ønsker at tage et barn med til Danmark, så er det helt fint. Hun skal bare søge familiesammenføring inden for de tre første måneder, så kan barnet bare komme.

Venstre: 'Det er den rigtige løsning'

Mattias Tesfayes lovforslag har været længe undervejs. Tilbage i februar blev den daværende VLAK-regering enig med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet om at sløjfe kravet om en integrationsvurdering af børnene.

Men aftalen gav ikke Mint og de andre afviste børn mulighed for at søge igen. Daværende udlædningeminister Inger Støjberg (V) ville ikke give en dispensationsmulighed. Og før hun kunne omsætte aftalen til en lov, blev der udskrevet valg.

Det nye røde flertal blev så enige om, at Mint og de andre børn, "der er kommet i klemme", skal kunne søge om familiesammenføring igen. Derfor er lovforslaget et sammenkog af den gamle aftale med de blå partier og den nye aftale med de røde partier.

Og det vil Venstre stemme for, fortæller udlændinge- og integrationsordfører Mads Fuglede.

- Det er den rigtige løsning. Der kommer et regelsæt, som er så let gennemskueligt, som det kan være: Hvis du søger inden for tre måneder, efter du har fået dit barn til Danmark, så kan du få dit barn familiesammenført.

- Oven i det vil der være en dispensationsordning for de familier, der er blevet fanget mellem de to lovkomplekser, siger han.

Venstre har tidligere afvist at give Mint mulighed for at søge familiesammenføring igen. Men nu stemmer partiet for, siger udlændinge- og integrationsordfører Mads Fuglede. (Foto: © Anne Bæk, Scanpix)

Hvorfor er I nu parat til at støtte en dispensationsmulighed, når I ikke var det tidligere?

- Jeg vil ikke sige, at vi var imod det tidligere, men vi var nervøse for, at nogle af dem havde været på Koran-skoler og genopdragelsesrejser. Men efter vi har spurgt ind, kan vi nu se, at det er en gruppe børn, som vi ikke har de her bekymringer om, siger Mads Fuglede.

Mints far dropper nytårsfest for at skrive ansøgning

Mint landede på dansk jord igen den 15. oktober efter at have boet i Thailand i et år.

Hendes mor, Ratree Yuangyai, har været i Thailand med hende, men blev nødt til at rejse til Danmark en uge før sin datter for ikke at miste sin danske opholdstilladelse.

Nu er hele familien genforenet i hjemmet i Køge, og Mint er tilbage i sin skole, fortæller Frank Thøgersen.

- Jeg har ikke mistet modet på noget tidspunkt. Mange gange har man fornemmet, at nogen vil gøre noget, og så skete der ikke noget alligevel. Men jeg har været omgivet at så mange fantastiske og dejlige menneske, der hele tiden har sagt til mig, "du må ikke give op".

- At det så skulle tage så lang tid at rette det, det er så okay nu, fordi fornuften for én gangs skyld sejrer, siger han.

Frank Thøgersen tør dog ikke juble helt endnu. Men han har planer om at tage sin kone og datter med i Folketinget, når loven bliver vedtaget - efter planen før jul:

- Vi vil være med til at se det grønne lysshow, når alle politikerne stemmer for. Og når loven så træder i kraft, forhåbentlig 1. januar, så må jeg slette nytårsaften og bruge aftenen på at udfylde ansøgningen, så jeg er sikker på, at de har den. Det glæder jeg mig til.