Regeringen er klar til at ændre reglerne om partistøtte

Regeringen nedsætter et hurtigtarbejdende udvalg, der skal komme med anbefalinger til, hvordan der bliver mere åbenhed om partistøtte.

Der skal være langt mere åbenhed om private bidrag til partierne, mener regeringen.

Regler om den økonomiske støtte, de politiske partier modtager, skal moderniseres.

Efter flere års politisk tovtrækkeri om de private pengestrømme i dansk politik, nedsætter regeringen nu et ekspertudvalg, der skal se reglerne om åbenhed i partistøtten efter i sømmene.

- Vi vil gerne have nogen til at se på, hvad vi kan gøre og hvordan kan vi få mere åbenhed, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Derfor vil hun i løbet af kort tid sammensætte en ekspertgruppe til opgaven.

Kritik fra Europarådet

Meldingen om, at partistøttereglerne nu skal granske, kommer dagen efter, at Europarådets antikorruptionsenhed, GRECO, igen kritiserede de danske regler.

Organisationen mener ikke, at de danske regler om partistøtte i tilstrækkelig grad sikrer, at partierne ikke kan mistænkes for korruption.

- Det er en berettiget kritik. Det vil være mere demokratisk, hvis der er en større åbenhed. Så kan man som vælger tage stilling, om det er et godt argument. Men er der fulgt penge med, skal man måske trække lidt fra, siger Vestager

Enhedslisten: På tide at kigge på reglerne

I Enhedslisten hilser politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen initiativet velkommen:

- Vi synes, det mindste, man kan forlange i et demokrati, er, at der er åbenhed om de penge, der flyder fra sponsorer - for eksempel private virksomheder - til de politiske partier og de enkelte politikere, siger hun.

Partiet mener især, at det er vigtigt at kigge på de pengeklubber, hvor virksomheder og interesseorganisationer anonymt kan støtte de danske partier:

- Det gør, at det bliver fuldstændig umuligt for den almindelige borger at gennemskue, hvor mange penge, der egentlig går fra bankerne til de borgerlige partier. Vi synes, der skal være åbenhed i pengeklubberne, siger Schmidt-Nielsen.

Og lige netop den konstruktion er svær at håndtere, mener Margrethe Vestager:

- Det er lige præcis der, det begynder at blive vanskeligt. For vi har jo friheden til at lave de foreninger, vi vil og friheden til at ytre os, som vi vil. Det, der er vigtigt, er, hvor mange penge, der kommer, og hvem der får dem. Det er det mest afgørende, siger hun.

Anbefalinger klar til sommer

Forventningen i regeringen er, at ekspertgruppen er klar med deres anbefalinger til sommer.

Og det er vigtigt, at reglerne når at blive ændret inden næste folketingsvalg, der senest skal afholdes i september næste år, mener Johanne Schmidt-Nielsen:

- Jeg frygter i den grad, at hvis Lars Løkke igen får regeringsmagten, så kan vi godt skyde en hvid pil efter at få åbenhed om partistøtten, siger hun.

Facebook
Twitter