De danske lønmodtagere kan se frem til at få tilbudt udbetaling af alle de fem ugers indefrosne feriepenge, der ellers skulle overgå til en opsparing frem til pensionsalderen.
Sådan lyder meldingen fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), efter at et politisk flertal har lagt pres på for også at få frigivet de sidste to ugers feriepenge.
- Det er helt klart, at på et eller andet tidspunkt får danskerne adgang til alle de feriepenge, der skulle være indefrosset frem til deres pensionstilværelse, siger ministeren til DR Nyheder.
Det er dog ikke hensigtsmæssigt at udbetale alle pengene i samme ombæring. Danskerne må derfor vente på at få udbetalt alle deres feriepenge.
Udbetalingen af lønmodtagernes opsparede feriepenge er en del af den økonomiske sommerpakke, som regeringen aftalte med Folketingets partier tilbage i juni.
Her aftalte parterne at give lønmodtagerne adgang til tre ud af de fem ugers indefrosne feriepenge, som man kan søge om at få udbetalt mellem 1. oktober og 1. december.
Samtidig blev regeringen og partierne enige om at mødes igen i efteråret for at drøfte, hvad der skal ske med de sidste to af de fem uger.
I beregneren herunder kan du se, hvad det kan betyde for dig.
Nu kræver både Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, SF og Enhedslisten så tilsagn fra regeringen om udbetaling af alle feriepengene.
- Vi vil have alle danskernes fem ugers feriepenge udbetalt. Det er trods alt danskernes egne penge. Nu ser det ud til, at der i dag sågar er samlet et politisk flertal bag vores ønske. Så hvad venter regeringen på?, siger finansordfører for Konservative, Marcus Knuth.
Vil vente til det 'helt rigtige tidspunkt'
Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, så er regeringen dog på nuværende tidspunkt ikke klar til at udbetale alle de fem uger på én gang.
Det skyldes først og fremmest, at danskernes feriepenge slet ikke står på statens konti, men ude i virksomhederne, der ikke har indberettet alle pengene endnu.
- Grunden til, at det overhovedet er muligt at sende nogle af pengene ud, er, at staten optager et lån, og så prøver vi at vurdere, hvor meget den enkelte baseret på de oplysninger, vi har i eIndkomst, måtte have optjent i feriepenge, og så udbetaler vi så tre uger af det, forklarer han.
Da udbetalingen er baseret på et skøn, vil beskæftigelsesministeren foreløbig beholde de sidste to ugers feriepenge for at kunne efterregulere de beløb, der nu kommer til udbetaling.
- Vi regner med, at vi kommer til at tage fejl i henved de fleste tilfælde, hvor folk ikke får lige præcis det beløb, de skulle have haft. Nogle får for meget, nogle får for lidt.
- Og der har vi så brug for nogle penge, der bliver tilbage, siger han.
Beskæftigelsesministeren peger samtidig på, at de sidste to indefrosne ferieuger bør gemmes til det rigtige tidspunkt af hensyn til samfundsøkonomien.
Nationalbanken har i en analyse vurderet den økonomiske krise i Danmark som mindre dyb end i mange andre lande, men det er stadig vigtigt at have 'is i maven', siger Peter Hummelgaard.
- Hvis det kommer til at gå lige så slemt, som vi kan se i nogle lande, at det gør, så kan det også være meget rart at kunne udbetale de sidste to uger på det helt rigtige tidspunkt, sådan at vi kan undersøttter arbejdspladser og vækst i den situation.
Venstre: Ingen grund til at holde på pengene
Hos Venstre opfordrer finansordfører Troels Lund Poulsen regeringen til at indkalde aftalepartierne til de forhandlinger, de har krav på.
Han køber ikke beskæftigelsesministerens argumenter om at have de sidste to uger i baghånden til efterregulering og en saltvandsindsprøjtning til økonomien.
- Jeg synes, det er et argument, der er opfundet til lejligheden. Da vi sidst drøftede det tilbage i juni måned, vidste vi jo også, at der gik nogle måneder inden, den enkelte dansker fik nogle penge i hånden.
- Så derfor er der jo ikke noget til hinder for, at vi kan træffe en beslutning nu, som gør, at pengene kommer til den enkelte måske i starten af det nye år, siger Troels Lund Poulsen.
Han henviser samtidig til, at regeringen i sit finanslovsforslag for næste år har lagt op til at afsætte over ni milliarder kroner i en såkaldt 'krigskasse', som skal kunne afbøde nogle af de økonomiske konsekvenser af coronakrisen.
- Derfor synes jeg sådan set, at det er fornuftigt at give folk nogle af de penge tilbage, som de har krav på. Og så kan vi jo være i den lykkelige situation, at man ikke skal trække så meget på den reserve, man har afsat i 2021.
Troels Lund Poulsen og Venstre vil dog ikke lægge sig fast på, hvordan de sidste to ferieuger bør blive udbetalt.
Han forestiller sig, at man godt kan blive enige om en model, hvor man deler udbetalingen af de resterende ferieuger op.
- Man kan gøre det på mange forskellige måder. Man kan nok godt udbetale den fjerde ferieuge nu her i 2020, og så kan det være, man skal vente med den femte uge til starten af 2021, fordi der kan være nogle praktiske udfordringer i det.
- For mig er det ikke nødvendigvis afgørende, hvornår pengene bliver udbetalt, men at man træffer en beslutning om, at de skal udbetales.