Regeringen er klar til at forlænge lønkompensation til august

Arbejdsmarkedets parter bliver nu indkaldt til forhandlinger om at forlænge ordningen.

Finansminister Nicolai Wammen (S) er åben over for at se på en forlængelse af hjælpepakkerne. Lønkompensation står øverst på listen. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Hjælpen til virksomhedernes lønninger skal forlænges og ikke udløbe midt i sommerferien - den 8. juli.

Det er budskabet fra finansminister Nicolai Wammen (S) her til eftermiddag, forud for at han indkalder arbejdsmarkedets parter til at drøfte en forlængelse af ordningen.

- Nu er vi i gang med at lukke Danmark op igen. Derfor det er naturligt at se på, hvordan vi kan udfase hjælpepakkerne igen, siger han.

Men lønkompesationen skal ikke udfases som det første, slår han fast.

- Det første vi vil tale med arbejdsmarkedets parter om, er jo lønkompensationsordningen, som rigtig mange mennesker har haft glæde af, men som vi hele tiden har sagt er midlertidig. Regeringen er indstillet på at forlænge den ind i august, siger Nicolai Wammen.

- Jeg vil i denne uge invitere til møde med arbejdsmarkedets parter for at kigge på den trepartsaftale, vi har lavet. I næste uge vil jeg mødes med Folketingets partier om de hjælpepakker, vi har lavet.

Hør, hvad Nicolai Wammen sagde her til eftermiddag om en forlængelse af hjælpepakkerne. Artiklen fortsætter efter videoen.

Eksperter vil udfase hjælpepakker

Regeringen har bedt tre økonomiske eksperter om deres bud på, hvordan man udfaser de mange hjælpepakker med formål om at holde hånden under dansk økonomi.

Det har eksempelvis været lønkompensation, hjælp til faste udgifter som husleje og udskydelses af moms. Og listen med virksomheder, der har søgt om hjælp, er lang og beløbene store.

Men de økonomiske hjælpepakker bør i store træk ophøre den 8. juli, foreslår økonomieksperterne fra Aarhus Universitet, Michael Svarer, Torben M. Andersen og Philipp Schröder i dag.

Der er dog en række undtagelser, der gør, at hjælpepakkerne i praksis udfases gradvis. Det gælder de virksomheder, der efter den 8. juli er lukket med forbud - for eksempel forsamlingsforbuddet. Her anbefales det, at de stadig kan søge om lønkompensation for deres medarbejdere.

De tre eksperter anbefaler dog, at enkelte dele af erhvervslivet kan beholde deres hjælpepakker lidt endnu. Det gælder de virksomheder, som også efter den 8. juli er lukket med forbud.

Her anbefaler eksperterne, at virksomhederne stadig kan få adgang til lønkompensation til medarbejderne og kompensation for faste udgifter. Desuden virksomheder, som har haft under en måned til at åbne, bør få adgang til kompensation for virksomhedens faste omkostninger frem til start august, mener rådet.

DF frygter hårdt opbremsning i sommerperiode

De Radikales finansordfører, Sofie Carsten Nielsen, siger, at genstarten af dansk økonomi skal være grøn.

- Der skal være en ny start - en ny grøn genstart af dansk økonomi. Det mangler vi en plan for. Vi kan ikke bare udfase uden at sige, hvad er det så, vi sætter i gang i stedet for at få skabt nye job for at få gang i økonomien, siger hun til DR.

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup siger, at partiet ikke er tilhænger af at stoppe hjælpepakkerne den 8. juli.

- Der er ingen tvivl om, at på et eller andet tidspunkt, der skal de her hjælpepakker jo stoppe. Men spørgsmålet er, hvornår de skal stoppe. Der er vi ikke tilhængere af det, som eksperterne siger, at man skal stoppe nu (den 8. juli, red.). Der tror vi, at her midt i en sommermåned, hvor der i forvejen er nedgang i aktiviteterne, fordi folk er på ferie, at man så tror, at man kan stoppe hjælpepakkerne, så folk kan få løn, selv om de ikke er i reel beskæftigelse.

I Venstre siger Troels Lund Poulsen, der er partiets finansordfører, at udfasningen skal ske "intelligent".

- Der vil være brancher, der stadigvæk i løbet af de kommende måneder vil være hårdt ramt. Et eksempel er jo Københavns Lufthavn. Tusindvis af mennesker er jo berørt af, at luftfarten ikke kommer tilbage på det niveau det næste lange stykke tid. Der skal vi stadig holde hånden under de arbejdspladser, siger finansordføreren.

Flyselskabet SAS topper listen over ansøgere til den statslige lønkompensation foran Københavns Lufthavne. Hele listen kan du finde her.