Regeringen er på vej med strammere corona-regler for hovedstadsområdet

De konkrete tiltag er ikke på plads endnu, men smittespredningen skal stoppes, lyder det fra Christiansborg.

Trods corona-restriktioner var Strøget i København sort af mennesker i fredags. Samtidig stiger smittetallene omkring hovedstaden. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Smittetallene stiger i København og kommunerne omkring hovedstaden. Og de er allerede for høje.

Derfor barsler regeringen med nye corona-regler rettet mod københavnsområdet.

Præcis hvad der er tale om for restriktioner, hvad der bliver påbud, og hvad der bliver anbefalinger, ligger endnu ikke fast i Sundhedsministeriet, hvor Folketingets partier og regeringen i dag har drøftet mulighederne for at få smitten under kontrol.

Regeringen forventes at melde de nye corona-initiativer ud i morgen.

- Det er klart - med de meget høje smittetal, vi ser både på Vestegnen og i hovedstadsregionen i det hele taget - så skal der selvfølgelig gribes ind, siger Per Larsen, der er sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti og fortsætter:

- Vi kan ikke bare se passivt til, at smitten bliver højere og højere.

Bekymrende op til jul

De højeste smittetal findes i Tårnby, hvor 169 borgere er blevet testet positive i løbet af de seneste syv dage. Det svarer - i forhold til den målestok, vi over sommeren er blevet bekendt med - til 395 tilfælde pr. 100.000 indbyggere.

- Det er især er bekymrende, at andelen af de borgere, som bliver testet positive, i forhold til hvor mange der bliver testet, er stigende omkring hovedstaden, forklarer Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

På listen over de højeste smittetal fra Statens Serum Institut dominerer kommunerne omkring København da også toppen.

17 ud af de 25 kommuner med flest smittede i den seneste uge ligger omkring hovedstaden.

Ud af de 25 kommuner, der på landsplan døjer med flest smittede, ligger 17 af dem i hovedstadsområdet. Præcis hvilke kommuner, der bliver underlagt nye restriktioner, er endnu ikke meldt ud fra myndighederes side.

- Det er bekymrende, særligt her op mod jul, hvor vi ved, at der bliver stor rejseaktivitet, og derfor er det nødvendigt med en fokuseret indsats for at få nedbragt antallet af smittede, siger Peder Hvelplund fra Enhedslisten.

Både han og Per Larsen forventer, at de nye regler kommer til at gælde fra mandag i næste uge.

Mange unge smittede

Ifølge Christian Wejse, der er epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital, bør myndighederne dog kigge mindst lige så meget på smitteopsporing som på at indføre nye restriktioner for at stoppe coronasmitten.

- Det er rundt omkring dem, at det giver mening at lave en indsats - mere end at fokusere på hele det offentlige rum i København. Så der vil jeg fokusere meget mere energi, siger han.

I hovedstaden er det især de 20-29-årige, der er blevet smittet den seneste uge.

Ser man på Københavns 16 omegnskommuner, er det især de 10-19-årige, der bliver smittet i øjeblikket.

Her er smitten også svagt stigende, selv om myndighederne for en måned siden nedsatte en særlig taskforce for at nedbringe smitten på Vestegnen.

Denne artikel har tidligere indeholdt to grafikker, som fejlagtigt satte navn på 17 kommuner, hvor regeringen kunne forventes at stramme corona-restriktionerne. DR Nyheder har ikke belæg for at udpege de enkelte kommuner, der er sigte for de nye tiltag, og vi beklager fejlen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter