Regeringen får ’næse’ i sag om landbrugspakke

Regeringen kritiseres for at tilbageholde oplysninger for Folketinget.

Venstre-regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen i spidsen har fået en næse. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Sagen om landbrugspakken har allerede kostet en ministerpost, og nu får regeringen yderligere hug.

Et flertal af Folketingets partier giver den samlede Venstre-regering en såkaldt næse for at tilbageholde vigtige oplysninger for Folketinget.

Næsen gives, efter at Venstre-regeringen allerede i december sidste år blev advareret af sine egne embedsmænd om en betydelig risiko for, at landbrugspakken ville komme i problemer med EU-Kommissionen.

- Det her er en løftet pegefiner i forhold til, at vi som lovgivere har brug for at få de oplysninger, vi skal have, siger Dansk Folkepartis Pia Adelsteen, der er formand for Folketingets Miljø- og fødevareudvalg.

- Den er rettet mod en samlet regering, kan man sige. Det er jo ikke statsministeren, der har siddet for bordenden, men vi har behov for at fortælle regeringen, at det ikke er i orden, siger hun.

Det er partierne i rød blok samt Dansk Folkeparti, der er enige om at give regeringen en næse.

Embedsmændene advarede ifølge Berlingske i december om, at "der er en betydelig risiko for, at EU-Kommissionen vil forholde sig kritisk til, at man trækker den strukturelle effekt for 2013-2015 fra i opgørelsen af mertilførsel i 2016-2018."

Men i et notat til Folketinget stod der samtidig, at der er "vurderingen, at Danmark overholder sine EU-retlige forpligtigelser".

Kort før jul indgik partierne i blå blok en politisk aftale om landbrugspakken. I aftalen står der, at skulle der "mod forventning" opstå problemer med EU, mødes parterne igen.

Det er de modstridende oplysninger fra henholdsvis embedsmændene til regeringen og fra regeringen til Folketinget, som udløser dagens næse.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har desuden afvist at møde op til samråd i Folketinget om den seneste udvikling i sagen om landbrugspakken. Og det er kritisabelt - problemet går nemlig helt til regeringens top, lyder kritikken fra en række partier.

Næsen:

  • Et flertal i udvalget kritiserer skarpt, at centrale ministre har siddet inde med oplysninger og vurderinger, som ikke i samme form er tilgået Folketinget.

  • Det er væsentligt og helt centralt, at samme oplysninger tilgår Folketinget, således at Folketingets beslutninger kan træffes på et fuldt oplyst og tilsvarende fagligt og juridisk grundlag, som har ligget til grund for regeringens vurdering.