Regeringen fik armen vredet rundt: Næste år bliver det for alvor surt at smugle smøger

Usædvanlig alliance tvinger regeringen til at skærpe indsatsen mod illegale cigaretter.

Smuglersmøger beslaglagt i Københavns Lufthavn Kastrup ved en tidligere lejlighed. Fra årsskiftet skal indsatsen mod illegale cigaretter skærpes, har Folketinget bestemt.

Straksbøder, registrering i politiets database og en taskforce, der skal efterforske smuglercigaretter blandt organiserede kriminelle. Senest fra årsskiftet skærper regeringen kampen mod illegale kopi- og smuglercigaretter.

Folketinget har netop pålagt regeringen senest til efteråret at komme med et lovforslag, der på flere områder skal gøre livet ekstra surt for organiserede kriminelle, der smugler kopi- og smuglercigaretter.

- Alt for længe har man overset og negligeret de rigtig mange kopi- og smuglercigaretter, der kommer ind i landet. Beslutningsforslaget er indbegrebet af sund fornuft i forhold til at styrke indsatsen på området, siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby, der på vegne af Dansk Folkeparti står bag forslaget.

Skærper tre områder

Helt konkret skal justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og regeringen senest til efteråret fremsætte lovforslag, der på tre områder strammer skruen over for smuglerne.

Først og fremmest skal handel med smuglercigaretter straffes hårdere. Som minimum skal det udløse en straksbøde, selv om sagen efterfølgende går videre hos politi eller Skat. Samtidig skal politiet registrere illegale cigaretter specifikt i efterforsknings-databasen ‘Polsas’ - hvilket ikke sker i dag. Desuden skal der oprettes en taskforce, som skal efterforske med fokus på organiseret kriminalitet.

Folketingsbeslutningen mødes med tilfredshed fra brancheforeningen Tobaksproducenterne, der længe har efterlyst en større indsats fra politi og myndigheder på området.

- Det her betyder, at Danmark nu endelig kommer op på siden af vore nabolande og andre europæiske lande, hvad angår indsatsen mod smuglercigaretter. Vi har været langt efter det øvrige EU på dette område, men nu får vi endelig afdækket mørketallene, hvilket vi ser meget frem til, siger direktør Maria Krüger Torp, der fortæller, at EU’s antisvindel-enhed, Olaf, anslår det illegale tobaksmarked i Danmark til at udgøre en milliard kroner årligt.

Cigaretter med dyreekskrementer

DR Nyheder har tidligere fortalt, hvordan illegale kopicigaretter sælges åbenlyst på nettet i Danmark. Cigaretter, der ligner mærkevarer på en prik, men er fremstillet på primitive fabrikker i Asien eller Østeuropa. Ofte overskrider tobakken EU-tilladte grænseværdier af tjære, nikotin samt kulilte og indeholder i visse tilfælde dyreekskrementer, savsmuld og tobaksbiller.

Ifølge Tobaksproducenterne er fortjenesten på det illegale marked høj og risikoen lav, hvilket gør det interessant for organiserede, kriminelle grupperinger. Sideløbende med Dansk Folkeparti har Socialdemokraterne siden 2016 arbejdet for en skærpet indsats på området.

- For det første er det et enormt marked for organiserede kriminelle. Dernæst er det et marked, som umiddelbart har trængt til, at der blev sat mere tryk på fra politiet og Skats side. Derfor er vi meget tilfredse med, at vi nu kan få skærpet indsatsen, som vi efterhånden har talt om i lang tid, siger Morten Bødskov, retsordfører for Socialdemokratiet.

Regering var imod forslag

I første runde i Folketingssalen mødte dele af beslutningsforslaget stor modstand fra regeringspartierne. Både Venstre, Liberal Alliance samt justitsministeren argumenterede mod hårdere straffe og en ny taskforce.

- Det her er således et område, hvor der allerede er en klar og specifik lovgivning med relativt hårde straffe. Derfor mener regeringen ikke, at der er behov for den del af beslutningsforslaget, der vedrører specifik lovgivning med skærpede straffe, sagde Søren Pape Poulsen (K) under 1. behandling i maj.

Kort efter stemte regeringspartierne dog forslaget igennem, der forinden havde fået opbakning fra Alternativet i en usædvanlig alliance med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

- Der skete nok det, at regeringen opdagede, at de var i mindretal. Dansk Folkeparti havde på forhånd bebudet, at vi ville gå videre uanset hvad. Derfor har regeringen måske valgt at spille positivt med. Det vælger jeg at tro på. Nu skal flertallets afgørelse laves til lovgivning, siger Hans Kristian Skibby (DF).

Forventer forslag til oktober

Han forventer, at regeringen er klar med konkrete lovforslag, når Folketinget møder til efteråret. Socialdemokratiet er trygge ved, at folketingsbeslutningen snart bliver til lovgivning.

- Nu er der et flertal i Folketinget. Derfor går vi ud fra, at ministeren hurtigst muligt indkalder partierne bag beslutningsforslaget til en drøftelse af, hvordan det kan blive til virkelighed. Det skal træde i kraft ved årsskiftet. Derfor bør han handle hurtigt, siger Morten Bødskov (S).

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) havde sent onsdag ingen kommentarer til folketingsbeslutningen.

Facebook
Twitter