Regeringen fjerner loftet: Nu kan kommunerne bruge løs på skoler, sportshaller og nye veje

Regeringen vil fjerne anlægsloftet i år og dermed lade kommunerne bruge alle de penge, de vil.

Regeringen har lavet en aftale med Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at frigøre dem fra det såkaldte anlægsloft i år.

Anlægsloftet er en grænse for, hvor mange penge kommunerne normalt må bruge på eksempelvis renoveringer og nybyggeri.

På den måde kan kommuner og regioner nu bruge flere penge. Det skal støtte dansk erhvervsliv under coronakrisen, lyder det fra regeringen.

Det præsenterede finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde i dag.

- Selvom store dele af Danmark er lukket ned, er det vigtigt, at Danmark ikke går i stå. Det er der stor opbakning til i Folketinget, siger Nicolai Wammen.

Med aftalen har regeringen samtidig aftalt med kommunerne og regionerne, at en lang række byggerier og lignende, der egentlig var planlagt til de kommende år, i stedet rykkes frem, så de bliver gennemført i år.

Op mod ti milliarder kroner

Hvis kommunerne og regionerne udnytter aftalen fuldt ud, vil det ifølge finansministeren sikre initiativer for op mod ti milliarder kroner.

Af dem udgør de fremrykkede investeringer cirka 2,5 milliarder kroner.

Hos kommunerne er formand for Kommunernes Landsforening Jacob Bundsgaard (S) glad for aftalen.

- Vi får mulighed for at lave en række investeringer, som er gode og nødvendige for at holde hånden under beskæftigelsen, men som samtidig vil udvikle vores velfærdssamfund.

- Det er investeringer i skoler, idrætsfaciliteter og veje, som vi ellers skulle have ventet nogle år på, siger han.

pressemødet lød det fra finansministeren, kommunerne og regionerne, at det formentlig især vil være kommunerne, der i første omgang kan gå i gang med at sætte gang i nybyggeri og renovering.

Regionerne - der først og fremmest står for hospitalsvæsnet i Danmark - har derimod det problem, at det er svært at sætte gang i eksempelvis renovering af hospitaler, nu hvor der er særlig brug for sengepladserne på grund af coronavirus.

- Vores hospitalsdrift er rigtig berørt af corona-epidemien på nuværende tidspunkt. Derfor er der projekter rundt omkring i regionerne, som af hensyn til patienterne vil blive sat på pause i en periode.

- Vi vil se, om vi kan fremrykke andre ting. Det kan være udendørsrenovering og klimasikring, som ikke berører muligheden for at kunne hjælpe patienterne inde på hospitalerne, lød det fra formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Her kan du se, hvordan corona-pandemien har slået bunden ud af den globale økonomi:

Erhvervslivet glæder sig

Et forslag om at hæve anlægsloftet kom allerede for to dage siden, hvor Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen bragte anlægsloftet i spil som noget, der kunne bruges til at støtte den danske økonomi gennem krisen, der er udløst af coronavirus.

Og det er altså det, regeringen nu åbner for.

I går blev der offentliggjort nye tal, der viser, at 42.847 personer har meldt sig ledige mellem 9. og 24. marts.

I grafen herunder kan du se, hvor mange der normalt melder sig ledige i samme periode:

Med den nye aftale er det altså målet at hjælpe dansk erhvervsliv ved at lade kommuner og regioner bruge penge på ting, som private virksomheder vil skulle udføre for dem - eksempelvis ved byggeri og renoveringer.

Og fra erhvervslivet lyder der da også positive toner efter dagens aftale. Lars Sandahl Sørensen, der er administrerende direktør i Dansk Industri, roser aftalen.

- Regeringen slår flere fluer med ét smæk ved at sætte de kommunale anlægskroner i spil. Vi får renoveret bygninger, som alligevel skal renoveres på et senere tidspunkt. Virksomhederne bliver holdt i gang, og arbejdspladserne bliver sikret, skriver han i en pressemeddelelse.

FacebookTwitter