Regeringen flytter penge fra bistand til dansk erhvervsliv

100 millioner kroner skal omprioriteres i ulandsbistanden og målrettes dansk erhvervsliv, siger Løkke.

Regeringen flytter 100 millioner kroner fra udviklingsbistand til dansk erhvervsliv i ulandene. Omprioriteringen bliver en del af regeringens finanslovsforslag, som kommer tirsdag i næste uge. (Foto: © LARSEN CLAUS BJØRN, Scanpix)

Regeringen tager 100 millioner kroner fra udviklingsbistanden. Pengene skal målrettes til at understøtte dansk erhvervsliv i ulandene, især i Afrika.

Erhvervsliv kan spille nøglerolle

Det meddeler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som i weekenden deltager i et FN-topmøde i New York, hvor verdens ledere vedtager de nye globale mål for fattigdomsbekæmpelse og bæredygtig udvikling frem mod år 2030.

- Senere i dag giver jeg sammen med verdens ledere håndslag på 2030-målene, der blandt andet skal bekæmpe fattigdom, gøre kloden grønnere, styrke ligestillingen mellem kønnene og få flere børn i skole, siger Løkke i en pressemeddelelse.

- Regeringer kan ikke nå målene alene. Alle dele af vores samfund skal bidrage. Her kan erhvervslivet spille en nøglerolle, fordi vi ved, at handel, investeringer og teknologi kan være med til at drive udviklingslandenes økonomier frem.

Bedre muligheder for erhvervslivet

- Men det kan være svært og risikabelt for danske virksomheder at kaste sig ud i projekter i udviklingslandene. Den risiko kan erhvervsprogrammet være med til at mindske for at få danske virksomheders mange kompetencer i spil.

FN's 193 medlemslande blev i august 2015 enige om slutdokumentet for den såkaldte 2030-dagsorden om nye bæredygtighedsmål efter mere end to års uformelle forhandlinger.

- Med det nye danske erhvervsprogram vil danske virksomheder få bedre mulighed for at bidrage med løsninger på for eksempel udviklingslandenes miljøproblemer eller behov for grøn energi, siger Løkke.

Løkke: Skridt i rigtig retning

- Dermed skaber vi vækstmuligheder for vores erhvervsliv, samtidig med at vi rykker vores klode et skridt i den rigtige retning.

Omprioriteringen bliver en del af regeringens finanslovsforslag, som kommer tirsdag i næste uge.

I kraft af det danske formandskab for FN's 70. Generalforsamling vil Løkke være med til at lede topmødet i New York og vedtage de nye bæredygtighedsmål.

Desuden vil Løkke 28. september tale ved åbningen af FN's Generalforsamling, for hvem Mogens Lykketoft er formand. Det er socialdemokraten den næste år, hvor han holder orlov fra Folketinget.

/ritzau/