Tema Grænsekontrol

Regeringen følger flertal: Offentliggør daglige asyltal fra i morgen

Tidligere har det kun været muligt at se tallene på månedlig basis, men flere partier har ønsket at se dem ned på dag til dag-niveau.

I Sverige bliver tallene over asylansøgere offentliggjort hver uge og helt ned på dag til dag-niveau. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

- Fra i morgen offentliggør vi dagligt asylantallet i Danmark.

Så klar er meldingen fra udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V), efter flere partier har ønsket, at man fulgte det svenske forbillede og offentliggjorde antallet af asylansøgere hver uge ned på dag til dag-niveau i stedet for et månedligt tal.

- Situationen byder, at alle i Danmark skal kunne følge med, og i og med at vi faktisk har muligheden for at offentliggøre tallene på daglig basis, så gør vi det fremover, siger hun.

Det var Socialdemokraternes Mattias Tesfaye, der i går åbnede debatten ved at forlange samme model som i Sverige.

Og i løbet af mandagen fik han opbakning fra både SF og Dansk Folkeparti, der meldte sig klar til at støtte op om Socialdemokraterne i udlændingeudvalget, hvis Inger Støjberg ikke ønskede at efterleve kravet fra Mattias Tesfaye.

Tallene kan fjerne panik

Ifølge Mattias Tesfaye er det vigtigt at have de opdaterede tal hurtigere end i dag, fordi vi står i en ekstraordinær situation, hvor store beslutninger som den netop indførte grænsekontrol ved Tyskland skal tages på det bedst mulige grundlag.

- Jeg mener, det vil styrke hele debatten og måske også skabe noget klarhed og fjerne noget panik, hvis vi fik udleveret tallene dag til dag, siger han.

Han mener, at grænsekontrollen vil få store konsekvenser for dansk økonomi og for forholdet til Tyskland og Europa.

- Derfor dur det ikke, at diskussionen er taget på et uoplyst grundlag, siger han og afviser, at det er nok, at regeringen kender tallene:

- Folketingets opgave er at kontrollere regeringen, så vi skal kende de her tal.

Redskab til de rigtige beslutninger

I Dansk Folkeparti mener man ligeledes, at det er vigtigt, at Folketinget og offentligheden får et bedre indblik i antallet af asylansøgere i Danmark.

- Det er et glimrende forslag, fordi det kan være med til, at politikerne på Christiansborg kan følge udviklingen nøje. Det vil også være virksomt for pressen og almindelige mennesker, der kan gå ind og følge med i, hvordan tilstrømningen har været, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF).

Han mener, den svenske model er et godt redskab til at træffe de rigtige beslutninger.

- Jeg har selv fulgt den svenske udvikling i deres meget veldokumenterede tal, og der kan man tydeligvis se, hvilke metoder der virker, og hvilke der ikke virker, og på den måde er det udgangspunktet for at finde nogle gode løsninger, siger han.

Månedlige tal bliver til sensationer

I SF er man også positiv over for mere åbenhed, og man mener, det er et problem, at regeringen har kendt de aktuelle tal, mens offentligheden og Folketinget har måttet vente på dem.

- Jeg synes, det er irriterende, at vi kun får tallene én gang om måneden, for så bliver det gjort til en sensation, hver gang de kommer. Så jeg synes kun, det er fair, at vi får adgang til samme tal som regeringen, siger integrationsordfører Jacob Mark (SF).

Grunden til, at regeringen netop nu vælger at offentliggøre tallene på dag til dag-niveau, skal findes i den netop indførte grænsekontrol.

- Jeg ser det store skifte i og med, at vi nu indfører midlertidig grænsekontrol. Og derfor synes jeg, at tingene hænger godt sammen, hvis vi offentliggør tallene dag for dag, siger Inger Støjberg (V).

Fra tirsdag kan asyltallet findes på dag til dag-niveau.