Regeringen foreslår flere boliger med en husleje på 3.500 kroner til hjemløse

Regeringens vil sikre færre hjemløse i Danmark med nyt udspil. Men de vil ikke sætte tal på hvor få.

Regeringen lægger op til flere billige boliger til hjemløse. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix Denmark)

Flere hjemløse skal have råd til en bolig. Derfor skal der både opføres nye, billige boliger og gives et midlertidig tilskud, der kan sætte huslejen ned i nogle af de eksisterende almene boliger.

Det foreslår regeringen i et nyt udspil.

- Vi skal have antallet af hjemløse bragt markant ned, og jeg mener også, vi helt skal have afskaffet langvarig hjemløshed, siger Astrid Krag (S), social- og ældreminister.

Det skal ske ved at udbrede en model kaldet 'housing first'. Det betyder, at man først og fremmest hjælper den hjemløse borger med at finde en bolig. Først derefter går man i gang med at afhjælpe andre problemer, som psykiske eller sociale.

- I mere end 8 ud af 10 tilfælde er den hjemløse stadig i egen bolig året efter med housing first-modellen, siger Astrid Krag (S).

Konkret foreslår regeringen, at der bruges 680 millioner kroner til at opføre 1.700 nye almene boliger med en husleje på maks 3.500 kroner om måneden.

Samtidig vil regeringen sætte 100 millioner kroner af til midlertidigt at sætte huslejen ned i 1.200 nuværende boliger.

- En af de udfordringer, kommunerne ofte støder på, når vi taler housing first, er, at det er svært at skaffe de fornødne boliger. Det er derfor, vi vil tilvejebringe 2.900 boliger, siger Astrid Krag.

Vil ikke sætte tal på

Udspillet kommer efter 10 år, hvor antallet af hjemløse i Danmark er steget. Selvom den tidligere socialdemokratiske regering i 2013 satte et mål om, at der i 2020 maks måtte være 4.000 hjemløse i Danmark, er tallet langt højere.

I 2019 stod 6.431 mennesker uden bolig.

Men social- og ældreminister Astrid Krag ønsker ikke at sætte et tal på, hvor mange færre hjemløse der skal komme med det her udspil.

- Det er klart for mig og regeringen, at vi skal lykkedes med, at der ikke er langvarig hjemløshed.

Men hvad er tallet så?

- Jeg kan ikke sætte et præcis tal på, men vi skal gerne se et markant fald, når vi ser hjemløsetælling i 2025, siger Astrid Krag.

Selvom regeringen ikke selv vil sætte tal på, er det dog ret væsentligt at have et måltal at styre efter, mener Formand for Rådet for Socialt Udsatte Vibe Klarup.

- Jo, det vil være hjælpsomt, siger hun

Hun peger på Finland, hvor den finske regering har sat et mål for at afskaffe hjemløshed.

- En storby som Helsinki har sagt, at om tre år er der ikke hjemløse i byen. Så det kan man jo håbe, er en del af de politiske drøftelser, der kommer, siger Vibe Klarup.

Forsker er positiv

Udspillet fra regeringen har gode takter, lyder vurderingen fra Lars Benjaminsen, seniorforsker ved Vive, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

- Jeg synes, at der er nogle gode tiltag, som formentlig vil gøre det lettere at lave løsninger for borgere, der rammes af hjemløshed, siger han.

Han peger på, at det er positivt at sænke huslejen i allerede eksisterende boliger, og at der bliver bygget nyt med fokus på en husleje, som hjemløse kan betale.

Det er dog vigtigt, at det ikke bare er højtflyvende løfter, men det også bliver ført ud i livet, lyder formaningen.

- En udfordring har været, at skiftende regeringer over en længere årrække reelt ikke har gjort noget ved den store boligmangel. Det er en forudsætning for at hjælpe med at nedbringe hjemløsheden, at man får skaffet flere billigere boliger, siger Lars Benjaminsen.

FacebookTwitter