Regeringen forventer 60.000 asylansøgere i løbet af fire år

Trods lovning om en 'straksopbremsning' forventer regeringen lige så mange asylansøgere som i rekordåret 2014.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fremlægger regeringens initiativer for flygtninge og asylansøgere i Spejlsalen torsdag den 17. september. Integrationsminister Inger Støjberg til højre. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2015) (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Da Venstre under valgkampen præsenterede sin bebudede asylreform, lovede det nuværende regeringsparti blandt andet en 'straksopbremsning' af asylansøgere til Danmark.

Men i sit finanslovsudspil regner V-regeringen med at modtage 15.000 asylansøgere om året. Og det er ligeså mange som i 2014, der blev beskrevet som et såkaldt rekordår.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) budgetterer således i regeringens finanslov med, at asyltallet frem til 2019 vil ligge på 15.000 nye flygtninge, der årligt skal indkvarteres i Danmark.

Det fremgår af regeringens forslag til finanslov, der kommer tirsdag, og som DR Nyheder har læst.

R: Virkeligheden indhenter V

Mens det hverken har været muligt at få en kommentar fra Venstres finansordfører, Jacob Jensen, eller politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen, mener De Radikales finansordfører, Martin Lidegaard, at der er tale om 'en ren tilståelsessag fra regeringens side':

- Regeringen gik til valg på at lave en straksopbremsning og på at kunne styre verdens udvikling fra Christiansborg. Nu har virkeligheden så indhentet regeringen, og den må erkende, at det ikke lader sig gøre, siger han.

- Nu håber jeg selvfølgelig, at regeringen så vil tage bestik af den nye situation og til gengæld arbejde målrettet på at føre en god integrationspolitik og en flygtningepolitik, der baser sig på europæisk samarbejde, siger Martin Lidegaard.

Udlændingestramninger på vej

I regeringens finanslovsudspil lægger man op til at stramme op på flere områder af udlændingepolitikken.

Blandt andet vil regeringen vil udvide målgruppen for integrationsydelsen samt skærpe reglerne for familiesammenføring og tidsubegrænset ophold.

Det skal reducere udgifterne med mindst en milliard kroner om året - sammenlignet med den tidligere regerings udgifter til udlændingeområdet.

Men Lars Løkke Rasmussens bebudede straksopbremsning er slet ikke mulig, mener Martin Lidegaard.

- Hele Venstres valgkamp handlede om den straksopbremsning af flygtninge til Danmark. Lars Løkke har sågar sagt, at det er det, han vil måles på. Nu må han bare erkende, at det lader sig ikke gøre. Det har vi andre vidst hele tiden. Det har Venstre måske også, men de har bare ikke villet sige det til den danske befolkning.

Besparelser på kultur

Regeringen lægger i sit finanslovsudspil også op til at spare 2,3 mia. kr. på ulandsbistanden, 0,9 mia. kr. på statens uddannelses- og kulturinstitutioner samt 1,4 mia. kr. på forskningsbudgettet.

Det skal blandt andet give råd til et ekstra løft af sundhedsområdet, ligesom Venstre vil forbedre vilkårene for familieejede virksomheder for omkring 600 mio. kr. og afskaffe NOx-afgiften.