Regeringen fremlægger ny reform: Nyuddannede uden børn får mindre i dagpenge

Reformpakke skal øge den arbejdskraft, der er til rådighed for arbejdsmarkedet.

Statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nicolai Wammen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard holder pressemøde om reformudspillet: 'Danmark kan mere I'. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Regeringen vil med reformpakken 'Danmark kan mere I' øge den arbejdskraft, der er til rådighed for virksomheder, fabrikker og alle andre arbejdspladser i Danmark.

Det skal blandt andet ske ved at skære i de dagpenge, som nyuddannede uden børn får. Det oplyser regeringen ved et pressemøde i Statsministeriet tirsdag.

Tanken er, at reformen skal øge motivationen for hurtigere at komme i arbejde efter endt uddannelse.

- Det kan godt være, at man ikke kan få ønskejobbet med det samme. Men alene det at komme ud på arbejdsmarkedet og bidrage – det har en værdi, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Fordobling af dimittender på dagpenge

Ifølge regeringens materiale, så er antallet af færdiguddannede på dagpenge mere end fordoblet på 10 år. I 2019 modtog mere end 20.000 dimittender dagpenge.

Dagpengesatsen for nyuddannede sænkes til 9.500 kroner månedligt, foreslår regeringen. Det svarer til 4.000 kroner færre om måneden. Beløbet for dagpengemodtagere med børn - forsørgere - ændres ikke.

Til gengæld kan dagpengemodtagere, der har været i arbejde to ud af de seneste tre år, se frem til at få op til 5.000 kroner ekstra om måneden i de første tre måneder.

- Det at forsøge sig selv skal være en grundlæggende værdi for vores samfund, siger Mette Frederiksen, der opfordrer til et bredt samarbejde i Folketinget.

Skattefradrag forhøjes

Reformpakken vil også forhøje skattefradraget for alle dem, der er medlem af en fagforening. Kontingent-fradraget skal forhøjes fra 6.000 til 7.000 kroner årligt.

Borgere med et integrationsbehov skal i job. Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) handler det om, at langt flere nu skal vænne sig til at møde på arbejde og yde en indsats. Ministeren peger selv på, at det kan omfatte visse ledige indvandrerkvinder, der nu skal 'gøre nytte' i op til 37 timer ugentligt.

- Folk skal vænne sig til at være et sted syv til otte timer, siger Peter Hummelgaard.

- Vi kommer et pænt stykke af vejen, men vi skal gøre mere. Det er også derfor, at den hedder 'Danmark kan mere I', fordi der vil komme flere udspil, siger Mette Frederiksen.

Finansminister Nicolai Wammen (S) peger på, at reformkommissionen med professor Nina Smith i spidsen snart vil komme med deres bud på såkaldte andengenerations-reformer. Den vil regeringen lade sig inspirere af.

Ifølge regeringen vil reformpakken i 2030 have skabt en arbejdskraft, der svarer til 10.500 personer.

Facebook
Twitter