Regeringen fremrykker mediestøtte til coronaramte medier

Regeringen vil hente 368,1 millioner kroner fra den årlige mediestøtte og udbetale den nu.

Kulturminister Joy Mogensen (S) er klar til at støtte medier, der er ramt af coronakrisen. (Arkivfoto) (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Karoline Lieberkind © Ritzau Scanpix)

Flere medier er ramt af faldende indtægter på grund af coronakrisen.

De kan nu se frem til økonomisk hjælp fra regeringen, som står klar med flere hjælpende tiltag. Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Det ene tiltag er lavere krav til egenproduceret indhold for ikke-kommercielle, lokale radio- og tv-stationer.

Det andet tiltag er en fremrykning af 368,1 million kroner fra den årlige mediestøtte, som medierne i stedet kan få glæde og gavn af nu og her.

- Vi er enige om at sende 368 millioner kroner, som er afsat til dagbladene - både de lokale, regionale og de nationale - ud i dag, så de kommer så hurtigt som muligt ud, så de kan hjælpe likviditeten i mediehusene, som de mangler fra annonceindtægterne, siger kulturminister Joy Mogensen (S).

Fald i annoncesalg

I og med at de 368 millioner kroner er hentet fra mediestøtten, er der altså ikke tale om udbetaling af nye penge.

Selv om der ikke er tale om nye penge, men bare en fremrykning af støtte, er kulturministeren sikker på, at pengene vil være en kærkommen hjælp for de medier, som lige nu kæmper med faldende annonceindtægter.

Hjælpen kommer, efter at det mandag ikke lykkedes for regeringen at lande en aftale med de andre partier for, hvordan man ville støtte medierne.

Her gik partierne utilfredse fra et møde, hvor Joy Mogensen ifølge flere kilder foreslog en hjælpepakke på 12,5 millioner kroner til distrikts- og ugeaviser.

Derudover skal kulturministeren have lagt op til at støtte lokale og regionale medier med 23 millioner kroner.

Ønsker mere hjælp til nationale medier

Partierne ønsker dog en bredere og større økonomisk hjælp, som også går til de nationale medier.

Til det siger Joy Mogensen:

- Da vi forberedte forhandlingerne var det min opfattelse, at vi var enige om, at de generelle hjælpepakkeforhandlinger lå i andre ministerier, og det, som jeg fik til opgave, var at komme med et udspil isoleret til lokale og regionale medier, siger hun.

- Da vi nåede til forhandlingerne, så var der kun et ønske om at gå videre med de lokale og regionale medier, hvis vi også forhandlede den brede store løsning.

- Så det, vi arbejder på i regeringen nu, er, at jeg kan vende tilbage med en bred løsning til både de lokale, regionale og nationale medier.

Kulturministeren henviste i et stykke tid kulturlivet til at søge hjælp i de almene hjælpepakker, som regeringen har oprettet, og først søndag kom der gang i forhandlinger.

/ritzau/