Regeringen hjemkalder dansk ambassadør fra Iran

Et meget stærkt og helt usædvanligt diplomatisk skridt at tage, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til pressemøde i forbindelse med PET's vurdering af, at den iranske efterretningstjeneste tidligere på året har planlagt et attentat på dansk grund. (Foto: © Martin sylvest, Scanpix)

Regeringen hjemkalder den danske ambassadør i Iran "med henblik på konsultationer".

Det oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på et pressemøde, efter at Politiets Efterretningstjeneste (PET) tidligere i dag har meddelt, at en iransk efterretningstjeneste har planlagt et attentatforsøg på dansk jord.

- Det er et meget stærkt og helt usædvanligt diplomatisk skridt at tage, siger Anders Samuelsen om hjemkaldelsen af den danske ambassadør.

- Man kan måske finde én sag mere, hvor Danmark har hjemkaldt en ambassadør. Det er meget, meget usædvanligt. Det er markant, det vi gør allerede i dag, siger udenrigsministeren.

Samuelsen: Irans afvisninger ændrer intet

Irans udenrigsministerium har afvist, at landets efterretningstjeneste står bag planer om et attentatforsøg mod en gruppe herboende iranere. Irans udenrigministerium har kaldt anklagerne for en "sammensværgelse".

Det rokker på ingen måde ved regeringens opfattelse af situationen, fastslår udenrigsminister Anders Samuelsen.

- Selvom Iran benægter anklagerne, ændrer det ikke på, at den iranske stat står bag, siger Anders Samuelsen.

- Iran udviser en helt uacceptabelt adfærd, og det er en adfærd, vi skal tage et opgør med, siger han.

Derudover har Danmark i dag indkaldt Irans ambassadør i Danmark til et møde i Udenrigsministeriet, hvor det ifølge Anders Samuelsen blev gjort klart, at Irans planlægning af et angreb i Danmark er "fuldstændig uacceptabel".

Løkke rækker ud efter andre EU-lande

Regeringen vil nu drøfte sagen med Danmarks "partnere og allierede" for at beslutte, om der skal tages yderligere skridt.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger til DR Nyheder, at regeringen "rækker ud efter andre europæiske lande".

- For skal der laves sanktioner, så skal de løftes i en EU-kreds, og fra dansk side ser vi gerne sanktioner, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Vi kan ikke have fremmede landes efterretningstjenester til at operere på dansk jord, og vi kan slet ikke have efterretningstjenester, som planlægger med at dræbe folk i Danmark. Det er uhørt, og det skal fordømmes, og der skal siges fra. Det har vi gjort i dag, siger statsministeren.