Regeringen ikke parat til at støtte Irak-krig

Regeringen vil ikke umiddelbart være med til at støtte en amerikansk ledet krig mod Irak, hvis Saddam Hussein skaber problemer for FN's våbeninspektører. Det blev konklusionen på en forespørgselsdebat i Folketinget.

Regeringen er ikke umiddelbart parat til at støtte en amerikanskledet krig mod Irak, hvis Saddam Hussein lægger hindringer i vejenfor FN's våbeninspektører.

Det blev konklusionen på torsdagens forespørgselsdebat iFolketinget. Her lagde et bredt flertal bestående afregeringspartierne, S, DF, R og KRF vægt på, at Irak-situationenskal håndteres af FN.

Partierne bakkede op om resolution 1441, som FN's Sikkerhedsrådenstemmigt vedtog fredag.

Fogh: Saddams sidste chance

Resolutionen opstillerklare tidsfrister og krav til våbeninspektionen. Den læggersamtidig op til, at det er FN's Sikkerhedsråd og ikke USA ellerandre enkeltnationer, der skal afgøre, hvilke sanktioner, der skaltages i brug overfor Irak, hvis landet ikke lever op tilkravene.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) understregede dog, atSaddam Hussein nu får sin sidste chance for at samarbejde med detinternationale samfund.

Hvis ikke Irak åbner for ubetinget våbeninspektion, så må landetimødese alvorlige konsekvenser, herunder også krig.

- Vi er overbevist om, at Irak har masseødelæggelses våben, ogderfor må vi holde alle handlemuligheder åbne. Men det er vigtigtfor regeringen, at der ikke er nogen automatik ved brud på FN'sresolution. Hvis det sker, så skal sikkerhedsrådet træde sammen, ogpå den måde bevarer rådet styringen med det videre forløb, sagdeAnders Fogh Rasmussen.

Facebook
Twitter