Regeringen indfører begrænsninger i busser, tog og metro - indstiller fly fra ramte områder

En række nye tiltag skal begrænse og forsinke coronasmitten

Statsminister Mette Frederiksen fortæller om nye coronatiltag. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Regeringen laver nu en række nye tiltag i forsøget på at inddæmme og forsinke coronasmitten i Danmark.

Det har statsminister Mette Frederiksen (S) netop fortalt på et pressemøde.

De seneste tal fra tirsdag formiddag viser, at antallet af smittede personer i Danmark er 156 - syv er indlagt.

- Forventningen er, at tallene komme til at stige endnu mere. Myndighederne arbejder med at inddæmme og forsinke spredningen af virus og dermed afbøde konsekvenserne af den, siger Mette Frederiksen.

Der bliver blandt andet indført nye retningslinjer for den kollektive trafik.

Trafikudbydere skal sørge for, at passagerer ikke står for tæt. Det kan betyde, at der bliver brug for flere busser og tog i myldretiden.

Regeringen opfordrer rejsende til at overveje, om der er mulighed for at rejse uden for myldretiden ved eksempelvis at møde lidt tidligere eller senere på arbejdspladsen.

Metroselskabet i København oplyser, at man indsætter flere togsæt for derved at skabe bedre plads mellem passagererne.

DSB skriver på sin hjemmeside, at passagerer kan få refunderet billetter, hvis de ikke ønsker at rejse på grund af coronarisiko. Det gælder også orange billetter, som normalt ikke kan refunderes.

Stop for flytrafik

Flytrafik fra de mest udsatte områder, som også kaldes for røde områder, til Danmark bliver indstillet. De røde områder er store dele af Norditalien, skiområdet omkring Ischgl i Østrig, Hubei-provinsen i Kina, Iran og byen Daegu samt provinsen Gyeongbuk i Sydkorea. Forbuddet træder i kraft ved midnat og gælder 14 dage frem.

Direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet Erik Brøgger Rasmussen opfordrer danskere, der befinder sig til røde områder til at komme hjem. Når de vender tilbage til Danmark, skal de i karantæne.

- Hvis man er i et rødt område, så skal man komme hjem og gå i hjemmekarantæne, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Tag det alvorligt

Mette Frederiksen appellerer til, at befolkningen tager situationen alvorligt.

- Der er stadig for mange i Danmark, der spørger, om det her ikke bare er en influenza, og hvorfor skal vi tage det så alvorligt.

- Det skal vi fordi, den her virus spreder sig hurtigt, langt hurtigere end influenza, og fordi, at flere af dem, der bliver syge af corona, får behov for en mere intensiv behandling for at kunne overleve, siger hun.

Mette Frederiksen understreget, at det handler om at tage hensyn til dem, der er irisikozonen.

- Dem, der ikke selv føler sig i farezonen, skal tænke på, at det er der andre mennesker, der er. Så man skal selv ændre adfærd af hensyn til dem, der er i en mere udsat situation.

- Vi bliver nødt til som land at se hinanden i øjnene og erkende, at den her situation kan udvikle sig alvorligt - meget alvorligt. Vi skal ikke gå i panik, men vi skal handle, siger hun.

Brug for ekstra sundhedspersonale

Statsministeren frygter, at sundhedsvæsnet kan komme under et massivt pres, hvis mange bliver syge.

- Både hvad angår udstyr, respiratorer og sundhedspersonale. Vi risikerer også, at vigtige personalegrupper bliver smittet, siger Mette Frederiksen.

Derfor bliver der brug for ekstra hjælp til at dæmme op for coronavirus og forhindre, at virusset ikke lægger det danske sundhedsvæsen ned. Det sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde.

Han nævner, at der bliver brug for pensioneret personale fra sundhedsvæsenet samt studerende til at håndtere situationen med coronavirus.

- Hvis vi ikke gør alt, hvad vi kan nu for at mindske smitten, så kan vores sundhedsvæsen ikke håndtere situationen, siger han.

Sundhedsministeren har på pressemødet taget en graf med, der viser, hvad der vil ske, hvis det ikke lykkes at forhale spredningen af smitte.

Så vil sundhedsvæsenet blive overbelastet, sådan som det er sket i eksempelvis Norditalien.

Magnus Heunicke siger også, at man allerede nu kan registrere et "betydeligt pres på sundhedsvæsenet".

Grafen som viser, hvordan corona kan lægge et massivt pres på det danske sundhedsvæsen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)