Regeringen indfører grænsekontrol fra Sverige til Danmark

Bombeangreb og bandeskyderier får regeringen til at indføre midlertidig grænsekontrol.

I dag skal du vise pas, når du kommer til Danmark fra Tyskland. Fremover skal du også have passet frem, når du skal hjem fra Sverige. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Efter de seneste måneders bombeangreb og bandeskyderier vil regeringen indføre midlertidig grænsekontrol for rejsende fra Sverige til Danmark.

Grænsekontrollen indføres fra midten af november og vil være punktvis. Det vil sige, at der er kontrol ved alle grænseovergange en til flere gange om ugen.

Det er ifølge DR Nyheders oplysninger et af hovedpunkterne, når justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde i dag klokken ni præsenterer regeringens nye plan, der skal sikre mere tryghed.

Samtidig vil regeringen oprette et nyt center for politisamarbejde og kriminalitetsbekæmpelse i Øresundsregionen.

Eksplosion ved Skattestyrelsen

Med grænsekontrollen kommer der punktvis kontrol ved færgelejet i Rønne, Helsingør, Frederikshavn og Grenaa samt ved Øresundsbroen og ved togtrafik fra Sverige til Danmark.

Regeringen åbnede allerede muligheden for en styrket grænsekontrol mellem Danmark og Sverige i august efter eksplosionen ved Skattestyrelsen ved Nordhavn i København.

- Det skal ikke være sådan, at man kan rejse fra Sverige til Danmark og placere dynamit i København, sagde Mette Frederiksen på et pressemøde 14. august.

Regeringen har ifølge DR’s oplysninger orienteret både EU-Kommissionen og den svenske regering om den midlertidige grænsekontrol, der betyder, at rejsende skal vise billedlegitimation som pas eller kørekort.

Siden november 2015 er danskere på vej til Sverige blevet mødt med et krav om at vise pas eller anden id.

Det er dog svensk politi, der står for det, fordi den svenske regering under flygtningekrisen besluttede at indføre grænsekontrol mod Danmark.

Nu vil personer, der ønsker at krydse grænsen fra Sverige til Danmark, blive mødt af samme krav – blot fra danske politimænd.

Nyt politisamarbejde mellem Sverige og Danmark

Foruden den styrkede grænsekontrol skal samarbejdet mellem dansk og svensk politi styrkes.

Det skal ifølge DR Nyheders oplysninger ske ved at oprette et nyt center, der skal arbejde med at bekæmpe organiseret grænseoverskridende kriminalitet i Øresundsregionen.

Centeret skal ligge i København og bemandes med danske betjente. Arbejdsopgaven bliver at koordinere indsatsen overfor organiseret og grænseoverskridende kriminalitet i tæt samarbejde med svensk politi.

Centret skal udarbejde en analyse af, hvordan kriminelle bevæger siger over grænsen, og hvad de laver.

Bedre kendskab til området skal give dansk politi bedre muligheder for at foretage kontrolaktioner ved grænsen.

Regeringens udspil omfatter også øget overvågning, både med overvågningskameraer og droner og flere nummerpladescannere.

I kampen mod bombesprængninger vil regeringen give politiet 20 nye bombehunde og nye apparater - såkaldte sniffere - der kan finde spor af sprængstof i tøj og tasker.